Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varningen: Brist på viktigt vaccin

HPV-vaccin skyddar mot livmoderhalscancer. Foto: TT NYHETSBYRÅN

HPV-vaccin ger ett effektivt skydd mot livmoderhalscancer, varför det används i flera länder.

Men på grund av vaccinets utbredda användning råder det nu brist, skriver Sveriges Radio. 

Humant papillomvirus-vaccin, eller HPV-vaccin i korthet, kan ges till såväl pojkar som flickor i syfte att skydda kvinnor och hindra spridningen av livmoderhalscancer. 

I Sverige ges vaccinet främst till flickor mellan 11 och 18 år.

Flera studier har visat att vaccinet ger god effekt. I en ny sammanställning av studier från 14 länder som publicerats i The Lancet  påvisades HPV-vaccinet ge en kraftig minskning av cellförändringar och könsvårtor, vilka kan leda till livmoderhalscancer.

Med resultatet i åtanke är det inte konstigt att vaccinet blivit populärt i flera länder. Ett hundratal länder har infört HPV-vaccination. Fler länder väntas följa.

Samtidigt har den stora efterfrågan lett till problem.

Brist på HPV-vaccin i flera länder

På grund av det stora behovet av vaccinationsprogram råder det nu brist HPV-vaccin, rapporterar SR.

– I dagsläget är det så att efterfrågan på vacciner har stigit väldigt fort i stora delar av världen, inklusive i låg- och medelinkomstländer. Så kapaciteten att producera vacciner möter inte riktigt efterfrågan. Detta är troligen ett övergående problem, men det visar hur snabbt många länder har hörsammat Världshälsoorganisationens maning att försöka eliminera livmoderhalscancer när det går, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, till radiokanalen.

Enligt professorn skulle det vara möjligt att helt utrota HPV om en måttligt stor mängd män och kvinnor – omkring 70 procent – vaccineras.

– Det går inte om vaccinationen enbart är riktad mot flickor, men med könsneutral vaccination så torde det inte vara särskilt svårt, , säger Joakim Dillner till SR.