Varningen: Aveln skadar hundarna

Publicerad

Det är inte bara människor som påverkas av samhällets kroppsideal.

Även våra hundar måste anpassa sig för att få det perfekta utseendet.

Nu menar två veterinärer att viss hundavel leder till att våra fyrfota vänner lider.

– De betalar ett väldigt högt pris för att vara människans bästa vän, säger veterinären Eva Hertil.

Veterinärerna Eva Hertil och Marie Granar menar att den svenska hundaveln i vissa fall har gått för långt. I en debattartikel i Svenska Dagbladet berättar de om de problem de mött hos olika hundraser.

– Jag tycker synd om de hundsjälar som är instängda i sina missbildade kroppar. Hundarna är glada och tillgivna och försöker hänga med oss människor trots att de har kroppar som inte fungerar bra. Och det är inte acceptabelt, säger Eva Hertil.

Hon och Marie Granar har arbetat som smådjursveterinärer sedan mitten av sjuttiotalet och är specialister inom oftalmologi, läran om ögat och dess sjukdomar.

– Jag har känt lite dåligt samvete för att man under så många år inte har reagerat mer. När man tycker att det är uppenbara felaktigheter i hur våra hundar skapas genom aveln, säger Marie Granar.

I yrket träffar de ofta på hundar som lider av de sjukdomar som de menar kan kopplas till avel. Det kan handla om överskott av hud, ledproblem, andningssvårigheter eller problem med ögonen.

– När en hund med, till exempel, ett sår på tassen står på undersökningsbordet och knappt kan andas – knappt får luft – på grund av sin anatomi är något fundamentalt fel, säger hon.

Vill djurens bästa

Problemen kan i vissa fall kopplas till just ett specifikt utseende, en ras, menar Eva Hertil. Trubbnosiga hundar, såsom mops och fransk bulldog, har oftare än andra hundar andningssvårigheter. Storväxta hundar, som till exempel grand danois och sankt bernardshund, kan få problem med lederna till följd av sin storlek. Hundraser som mastiff och shar pei kan få problem av sitt stora överskott av hud.

Det är förbjudet enligt Djurskyddsförordningen att bedriva avel på ett djur på ett sådant sätt att den kan orsaka djuret lidande. Enligt Jordbruksverkets föreskrifter är det inte heller tillåtet att vid avel använda ett djur som riskerar att överföra en sjukdom eller funktionsnedsättning till avkomman.

Eva Hertil och Marie Granar tycker att Sverige har en bra djurskyddslagstiftning, men att aveln av hundar lämnar mycket övrigt att önska.

– Tyvärr bygger delar av dagens hundavel på missbildningar och hamnar då i konflikt med djurskyddslagen, menar Eva Hertil.

Det är viktigt att alla arbetar för att få bort problemen, menar de.

– Alla vill ju egentligen djurens bästa. Men det är någonting med informationen och aveln som går lite fel och har tagit för lång tid. Kennelklubben har ju börjat tittat på det här och de ska ha all heder av det, säger Marie Granar.

På Svenska Kennelklubben har man varit medvetna om den här typen av problem under en längre tid, berättar deras presstalesman Hans Rosenberg. De ser allvarligt på de problem som skulle kunna höra samman med avel.

– Det är något som vi medvetet inte vill bidra till, att hundar ska lida. Det gäller att välja så sunda hundar som möjligt att använda vid avel, säger Hans Rosenberg.

"Medvetenhet är det bästa"

De har tillsammans med veterinärer, sakkunniga och uppfödare försökt finna strategier för att arbeta med problemen. Ett sätt är att föra ut information till uppfödare och valpköpare om hur de ska tänka kring avel.

– Ökad medvetenhet är det allra bästa. När vi får mer kunskap kan saker och ting på sikt förändras i rätt riktning, säger Hans Rosenberg.

Han tror inte att avel behöver vara något negativt om den bedrivs på ett bra och kontrollerat sätt.

– Vår ambition är att det ska vara så bra som möjligt för varje individ. Alla hundar ser inte likadana ut. En mops är en mops och ska ha samma möjlighet till livskvalitet som andra hundar, säger Hans Rosenberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag