”En dykare skulle räcka för att fästa en sprängladdning,” skrev Totalförsvarets forskningsinstitut i en varnande rapport från 2007, tre år före den första gasledningen byggdes, enligt DN.
Att gasledningen dessutom är sårbar för explosioner ska ha understrukits i rapporten.
– För oss var det uppenbart att det fanns en mängd säkerhetspolitiska problem kopplade till Nord Stream. Det borde ha rest betydande frågetecken, säger Mike Winnerstig, chef för den säkerhetspolitiska enheten på FOI och som var med och tog fram rapporten, till DN.
Källor till DN: Attacken används i krisövning
Källor uppger till DN att en attack mot Nord Stream även ska ha använts som ett ”hybridhotsscenario” i krisövningar för svenska beslutsfattare.
”I övningarna har Ryssland efter att ett attentat har utförts mot gasledningarna satt in militära åtgärder utanför Sveriges kust.”, skriver tidningen.
De misstänkta detonationerna har orsakat fyra läckor från gasledningarna Nord Stream 1 och 2, som löper längs Östersjöns botten, fem mil utanför Gotlands östra kust och genom svensk ekonomisk zon.
Sveriges och Danmarks regering har inlett en krishantering och USA har utlovat stöd efter läckaget. Ryssland nekar till alla anklagelser om involvering.
Varningen kom tre år innan byggstart
Trots säkerhetsvarningarna från svenska bedömare tog svenska regeringen beslutet att det inte går att stoppa bygget av gasledningen. I april 2010 skickade man ner de första rören i Östersjön. Detta trots att fem departement ska ha redovisat strategier som kan ”tvinga fram ett nej”, enligt DN.
– Regeringens bedömning var att FN:s havsrättskonvention gav ryssarna rätt att bygga den där förbannade ledningen. Även om jag hade invändningar så fanns det inte utrymme att ifrågasätta juristerna, säger Mikael Odenberg (M), som var försvarsminister 2006-2007, till DN.
Ryssland om anklagelserna: ”Förutsägbara och dumma”
De svenska och danska regeringarna menar att detonationerna på Nord Stream kan vara ett medvetet sabotage. Säkerhetspolisen har därför tagit över förundersökningen gällande grovt sabotage från polismyndigheten.
– Det vi kan konstatera är att det handlar om ett troligt sabotage, säger utrikesminister Ann Linde (S) under en pressträff.
Vad som orsakat gasläckorna är ännu oklart, men flera experter misstänker rysk inblandning. Ukraina har anklagat Ryssland och Linde nämner även Vladimir Putin i sitt uttalande.
Ryssland uppger dock att man inte vad som har hänt och kallar anklagelserna för ”förutsägbara och dumma”.
– Påståenden om att Ryssland har saboterat är förutsägbara och dumma, säger president Vladimir Putins talesperson, Dmitrij Peskov, och kallar anklagelserna för ”absurda”, enligt AFP.