Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varning för trafikkaos – nu kommer tyska kylan

Trafikverket höjer beredskapen på vägarna efter snölarm.
Bengt Olsson, Trafikverket.Foto: KERSTIN ERICSSON / TRAFIKVERKET
Lasse Rydqvist, meteorolog.Foto: StormGeo/Pressbild / StormGeo/Pressbild
Snön och det kalla vädret har greppet om norra Sverige.Foto: PAWEL SUPERNAK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Snökaos och kallt – i norra Sverige.

Därför ökar Trafikverket beredskapen på vägarna. 

– Vi är på tårna. Men oavsett hur mycket utrustning, så kan det bli svårt när det kommer mycket snö, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket. 

I mellersta och södra delarna av landet fortsätter det milda vädret.

Ett omfattande nederbördsområde täcker landet från norra Svealand och norrut. Nederbörden faller mest som snö men möjligen med regninslag vid södra Norrlandskusten. Detta rör sig sakta norrut under torsdagen.

Längre söderut är det den mildare luften som dominerar. Under torsdagen drar ett regnområde förbi längst ner i södra Sverige och i främst Skåne kan det möjligen bli inslag av blötsnö.

Det kalla vädret i norr kommer söderifrån – och ger oss regn och snö.

– Orsaken till denna blandade väderlek beror på ett lågtryck från Centraleuropa och Tyskland som tagit sig upp mot norra Sverige, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Trafikverket: ”Vi är på tårna”

”Tysklandsvädret” har redan hunnit ställa till det. Under onsdagen var E10 från Björkliden till Riksgränsen avstängd i båda riktningarna på grund av det hårda snöfallet.

Därtill rapporterades flera trafikolyckor. En lastbil välte på E4 vid Ljungan, strax utanför Sundsvall. Lite senare kom ännu ett larm om en lastbilsolycka på E4 – också det utanför Sundsvall. Chaufförerna fick lindriga skador. 

På Trafikverket är man varit väl förberett.

– Vi är på tårna. Våra entreprenörer är beredda på att rycka ut och agerar efter SMHI:s rapporter, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

– Det som kan vara svårt är att även om prognosen visar att ett visst område är utsatt så är det inte säkert att det ser ut så i hela området. Väderlek är alltid lokal.

Hur ser prioriteringen ut?

– Hur väl förberedda vi är, så blir det alltid svårt när det kommer mycket snö och vind på samma gång. Men Europavägarna ligger högst upp på prioriteringslistan.

Trafikverket rekommenderar att man själv håller koll på de vägar man planerar att ta.

– På vår hemsida uppdaterar vi hela tiden hur läget ser ut. Eftersom vädret är så lokalt kan det alltid skifta. Därför är det viktigt att man själv gör en bedömning innan man sätter sig och kör. 

Meteorologen: ”Kan bli sol i helgen”

Meteorologen Lasse Rydqvist tror att snöfallet kan ha en stor påverkan på de områden som hittills har varit mer eller mindre snöfria.

– I Norrland är man mer van med att det kommer mycket snö, på ett helt annat sätt än man är i södra Sverige. Men tio till tjugo centimeter är ganska mycket. Och vid Norrlandskusten har det inte varit å mycket snö hittills, så det blir en rejäl ökning. Det kan eventuellt skapa problem för väg- och kollektivtrafiken.

Kontrasterna mellan södra och norra Sverige är stora. Trots mängden snö i norr blir det fortsatt milt i södra och mellersta Sverige resten av veckan – och i helgen.

– Enligt prognosen blir det flera plusgrader. Om vi tittar längre fram kan lite kallare luft ta sig in i söder, säger Lasse Rydqvist. 

Till helgen förväntas det värsta snökaoset vara över i norr. Och har man tur kan solen kika fram. 

– Det fortsätter att vara ostadigt fram till lördagen. Sen kommer det lugna ner sig till söndagen, då kommer det klarna upp och bli rätt fint väder. Kanske första februarisolen kommer fram om man har tur.

Meteorologen: Så blir vädret kommande dagar

Lasse Rydqvist på Storm ger prognos.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.