Varning för snökaos i hela landet

Publicerad
Uppdaterad
SMHI varnar för snöfall och halkrisk på många håll i landet - ovädret börjar i vissa delar redan i kväll.
- Det är det första snöfallet. Det kan ta en del med överraskning, säger Alexandra Ohlsson vid SMHI till Expressen.se.
Varningen är en klass 1 - väderutveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.
I Norrland, speciellt i de inre delarna, kan komma fem till tio centimeter nysnö, meddelar SMHI på tisdagen.
- Det här medför att det finns risk för lokal snöhalka eller allmän snöhalka fram på onsdagen, säger Alexandra Ohlsson, jourmetorolog vid SMHI.
- Om vi blickar lite längre ned över landet, under tidiga morgonen på onsdagen, kan det vara risk för lokal ishalka längs Norrlandskusten och inre och västra delarna i Svealand.


Blötsnö

Under onsdagen rör sig kalluft ned över landet.
- Det gör att den nederbörd som faller under morgonen och förmiddagen över östra Götaland och östra Svealand sedan börjar övergå i snö. Den kan ge upphov till fem centimeter blötsnö. I samband med det finns det risk för ishalka eller snöhalka.
Dags att få på vinterdäcken?
- Det finns risk för halka, säger Alexandra Ohlsson.
Kom det här oväntat?
- Vi har sett att kalluft väntas ta och strömma ned över landet. Då har vi sett att regn kan övergå i snö.
Snöområdet i östra Götaland och östra Svealand väntas dra ut över Östersjön under sennatten till torsdagen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag