Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varning för nytt datorvirus - tusentals kan ha drabbats

Viruset slår ut din dator. Om du inte tagit backup på alla dina filer så kan det bli en enorm förlust, säger säkerhetsexpert Joakim von Braun om det nya superviruset som väntas slå till i natt.
Foto: SPORRONG OLLE

Vid midnatt väntades det nya superviruset att slå till.

Alla smittade datorer riskerar att tömmas på dokument och program.

- Det kan finnas tusentals drabbade i Sverige redan nu, säger datasäkerhetsexperten Joakim von Braun.

Viruset har olika namn beroende på vilket företag man frågar: Blackmal, BlackWorm, Blueworm, Grew, Hunchi, Kama Sutra, Mywife, Nyxem är alla benämningar på samma datorsmitta. Spridningen har pågått sedan 17 januari, men när torsdag slår om till fredag börjar viruset verka. - Om du inte tagit backup på alla dina filer så kan det bli en enorm förlust, säger Joakim von Braun.

Raderar filer

 Viruset kommer att radera filer av följande typer: .doc,. xls,. mdb,. mde,. ppt,. pps,. zip,. rar,. pdf,. psd,. dmp. Det förstör också flera olika fildelningsprogram - LimeWire, Morpheus och Bearshare - samt antivirusprogram från en rad olika företag. - Om även antivirusprogrammen förstörs, då kan man ju plötsligt få in en massa ytterligare maskar och virus och trojanska hästar. Det är ganska vanligt att datorn görs vidöppen för nya attacker, säger Joakim von Braun.

Funnits sedan 2004

 Viruset har funnits sedan början av 2004, men kommer ständigt i nya och mer sofistikerade versioner. Spridningen sker nu via e-post där mottagaren lockas att öppna en bifogad bilaga som lösgör smittan. Då skickas viruset till alla andra e-postadresser i adressboken. Enda säkra skyddet är att både ha avancerat antivirusprogram och brandvägg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.