Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Halkkaos på vägarna: ”Är obeskrivligt halt”

Trafikverket: ”Milslånga köer på sina håll”.
Det kommer vara halt på vägen under torsdagen på flera håll i Sverige. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: Pedersen, Terje / TT NYHETSBYRÅN
Vid avfart mot Tystberga på E4 körde en buss, på grund av halkan, ned i diket.
Foto: PONTUS STENBERG / PONTUS STENBERG
Foto: Privat

Det har under dagen varit glashalt på sina ställen i östra Mellansverige – kvällen kommer inte vara något undantag.

I flera län rapporteras om ovanligt många olyckor, polis och räddningstjänst uppmanar till försiktighet i trafiken under kvällen.

– Framför allt i rondeller och korsningar är det extremt halt, snön blåser över isen och polerar upp den, säger Magnus Jansson Klarin, vid polisen, till UNT.

Region Östergötland och Sörmland har tillsammans sett ett 50-tal trafikolyckor under dagen, ett antal som sticker ut med sitt omfång, uppger polisen presstalesperson i Östergötland för Aftonbladet.

Lägesbilden delas av räddningstjänsten i Östergötland, som till Expressen beskriver läget som ”besvärligt”.

– Det är kombinationen av kyla och mycket blåst, då biter inte saltet. Det är till och med så att saltbilarna blivit stående, förklarar Jonas Penton, larm och ledningsoperatör vid räddningstjänsten.

Varnar för svåra vägen

Resultatet av det blir en olidlig halka som leder till olyckor.

– Det är viktigt att hålla avstånd och hålla ned hastigheten, i det här läget ska man heller inte ge sig ut om man absolut inte måste, säger Penton.

Han varnar för landsväg 55 i Södermanland, i synnerhet söder om Strångsjö som ska vara särskilt besvärlig.

På E20, söder om Laxå, har flera lastbilar kört fast. Det är något som orsaka långa köer på sträckan. Enligt SR är det milslånga köer. 

”Klippt upp mittenräcket”

Lastbilschauffören Albin Enholm berättar att han suttit fast i bilkön på E20, i höjd med Laxå, sedan 13.30-tiden på torsdagen.

– Jag är på väg till Göteborg från Västerås och hamnade i köerna vid halvtvåtiden. Klockan är nu elva. Men det går ingen nöd på mig. Jag har mat, dryck och tv, säger han.

Strax efter elvatiden på kvällen berättar Albin Enholm att han äntligen fått klartecken att rulla i väg med de andra bilarna.

– Nu rullar vi. Trafikverket ska ha klippt upp mittenräcket. Så nu får vi se hur länge det går. Många lastbilar står vid sidan av vägen, säger han.

På riksväg 40 i Bollebygd har tre lastbilar kolliderat vilket resulterat i kilometer långa köer. 

Polisen: ”Obeskrivligt halt”

Bökigast väglag har det enligt Trafikverket varit i deras östra region, det vill säga länen Uppsala, Örebro och Östergötland.

– Vi har haft stora problem med halka och med fastkörda lastbilar, vilket har inneburit köer som i slutänden har gjort att halkbekämpningsfordon fastnat i köerna, säger Peter Jonsson, presskommunikatör vid Trafikverket till TT.

Han får medhåll från polisområde mitt, som basar över i stort sett samma område.

–Det är obeskrivligt halt, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson vid polisen.

– Det är verkligen läge att köra lugnt och hålla avstånd. Framför allt i rondeller och korsningar är det extremt halt, snön blåser över isen och polerar upp den.

Vet du mer? Tipsa Expressen!

Trafikverket: Det här ska du tänka på i trafiken i dag 

Torsdagens väderomställning har trasslat till trafikläget runtom i landet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.