Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varning för förrädisk våris – flera räddningsaktioner

Vårisarna blir alltmer förrädiska i Mellansverige, varnar Issäkerhetsrådet. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN

Vårisarna blir alltmer förrädiska i Mellansverige, varnar Issäkerhetsrådet. 

Bara de senaste dagarna har ett flertal allvarliga tillbud rapporterats.

Förra året omkom 16 personer i isolyckor i Sverige och enligt preliminära uppgifter från Livräddningssällskapet har hittills två personer omkommit i isrelaterade drunkningsolyckor i år.

Samma härliga vårsol som lockar många ut i naturen kan snabbt göra isen farlig. Solen påverkar isen på djupet, utan att det syns på ytan. Isen, som efter en kall natt kan verka robust, kan snabbt tappa styrka under dagen.

”När isen försämras och mjuknar på våren blir det snabbt mycket farligt då det kan vara omöjligt att ta sig upp om man går igenom,” säger Issäkerhetsrådets projektledare Jan Insulander i ett pressmeddelande.

Vid broar, bryggor, uddar, sund och uddar är risken extra stor, liksom vid strömsatta områden som in- och utlopp. Det är också viktigt att komma ihåg att isen försvagas snabbare nära land om det är grunt, vilket kan göra det svårt att ta sig tillbaka till land.

Ett grundtips från Issäkerhetsrådet är att aldrig vara ensam på isen och att utrusta sig med isdubbar och säkerhetslina.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.