Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningen: Drick inte vattnet – 4 000 drabbas

Foto: Komarovskyy Mykola

Invånarna i Arvidsjaur uppmanas att inte dricka vattnet eller använda det till matlagning. Förhöjda värden av PFAS har upptäckts i dricksvattnet och myndigheterna placerar under fredagen ut nödvattentankar i orten.

De drabbade hushållen ligger alla i Arvidsjaur centralort. Även Arvidsjaur flygplats är drabbad, men inga byar i trakten.

– Det är mellan 4 000 och 5 000 personer i centralorten som är drabbade och de kommer få hämta sitt drickvatten från vattentankar som vi sätter upp i hela orten, säger Åsa Andersson, samhällsbyggnadschef i Arvidsjaur.

Det kommer att dröja minst fem dagar innan provsvaren är analyserade och de drabbade kan dricka sitt vatten. Det hjälper inte att koka vattnet. Däremot går det bra att duscha och tvätta sig, upptaget genom huden är dock mycket litet.

– Man ska inte använda vattnet till matlagning, men har man redan fått i sig det blir man inte akut sjuk och behöver inte uppsöka sjukhus, säger Åsa Andersson.

– Det är många oroliga som ringer och mejlar, så det kan vara svårt att komma fram till oss. Vi kommer med all information på Arvidsjaurs kommuns hemsida och det är där vi kommer gå ut med om faran är över.

Långt över gränsvärdet

PFAS (per- och polyfluorerade alkylsyror) är ett samlingsnamn för en grupp syntetiska ämnen som bland annat används för ytbehandling och rengöring. Enligt SVT Norrbotten visade proven värden mellan 2 000 och 2 700 nanogram PFAS per liter. Gränsvärdet är 90 ng/liter.

TT: Var kommer föroreningen ifrån?

– Teorin är att det är rester från en brandövningsplats vid flygplatsen där ett brandskum med PFAS har använts. Men vi vet inte hur länge det har varit för höga nivåer. Det bryts inte ner snabbt, så det kan ha varit länge.

Fakta: PFAS

PFAS (per- och polyfluorerade alkylsyror) är ett samlingsnamn för en grupp syntetiska ämnen.

Ämnena används i flera produkter, bland annat för klädimpregnering, ytbehandling och rengöring. PFAS används även i släckskum avsett för olje- och drivmedelsbränder i flygplan, fordon, fartyg och industrier.

PFAS har spridits överallt i naturen, i mark och vatten och levande varelser. Ämnena är mycket svårnedbrytbara, och kommer att finnas kvar under mycket lång tid.

För dricksvatten är åtgärdsgränsen 90 nanogram/liter. Passeras denna gräns ska vattenproducenten snarast vidta åtgärder för att sänka halterna så långt som möjligt.

PFAS försvinner inte ur det förorenade vattnet om man kokar det och det avråds därför att dricka det. Upptaget genom huden är dock mycket litet.

Källa: Arvidsjaur kommun

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.