Varning för dödsvågen stoppades

Publicerad
Uppdaterad
Bara minuterna efter jordbävningen i Indiska oceanen på söndagsmorgonen satt Thailands främsta meteorologiska experter i krismöte. Men de avstod från en tsunamivarning "av hänsyn till turistnäringen", skriver den thailändska dagstidningen The Nation.
Experterna fick skalvbeskedet vid åttatiden söndag morgon lokal tid. En timme senare slog den första flodvågen till. Men experterna började väga in ekonomiska faktorer när de diskuterade om en tsunamivarning skulle utfärdas. Huvudargumenten mot en varning var att flodvågor inte inträffat på 300 år. Dessutom trodde experterna att den indonesiska ön Sumatra skulle fungera som "vågbrytare" för den thailändska sydkusten. Experterna hade bara tillgång till de första, felaktiga, uppgifterna om att skalvet hade en styrka på 8,1. En lika kraftig jordbävning i samma område 2002 orsakade inga flodvågor alls.

Få experter

Men den expert som The Nation talade med medgav också att det bara fanns fyra jordbävningsexperter bland de 900 anställda vid landets meteorologiska departement. Andra källor vid mötet har sagt till The Nation att en tsunamivarning diskuterades men att riskerna nedvärderades och att man beslöt att inte utfärda en varning. - Den avgörande faktorn i det beslutet var att turistsäsongen var i full gång med nära 100-procentig hotellbeläggning. Om vi hade utfärdat en varning, som då lett till en evakuering, och ingenting hade hänt, vad skulle då bli följderna? Turistnäringen skulle omedelbart påverkas. Vårt departement hade inte kunnat hantera en sådan situation, vi skulle gå under om tsunamin inte kom, säger en departementskälla som var närvarande vid expertmötet.

"Vi gjorde vårt bästa"

-Vi tvekade. Vi diskuterade en varning men fick aldrig möjlighet att utfärda den, säger källan. Departementets generaldirektör Supharerk Tansrirat-tanawong förnekar att ekonomiska hänsyn påverkade beslutet. - Jag anser att vi gjorde vårt bästa, säger han. Närmare tusen människor, över 700 av dem utländska turister, tros ha omkommit i samband med att flodvågorna drabbade den thailändska kusten klockan nio på söndagsmorgonen. Tidningen Bangkok Posts finansupplaga uppgav på tisdagen att det kommer att ta minst två år innan turistnäringen har byggts upp igen i de värst drabbade områdena Phuket, Krabi och Kao Lak. Varje år anländer omkring sex miljoner utländska turister som tillsammans genererar 100 miljarder baht (närmare 17 miljarder kronor) i inkomster, skriver tidningen. Jan Winter/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag