Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varning efter extremt många influensafall

Smittskyddsinstitutet räknar med en fortsatt hög influensaaktivitet de närmaste veckorna och vet inte när det kommer att avta.

Hosta i armvecket och var extra noga med handhygienen den närmaste tiden om du inte vill bli sjuk.

Just nu cirkulerar nämligen ovanligt mycket influensa och virus som ger luftvägsinfektioner uppger Smittskyddsinstitutet.

Antalet fall av viruset RSV som ger luftvägsinfektioner hos barn var förra veckan fler än någon vecka de senaste tolv säsongerna.

Säsongsinfluensa A, B, svininfluensa och RSV.

Alla de cirkulerande influensorna som orsakar luftvägsinfektioner fortsatte att öka under vecka fem enligt Smittskyddsinstitutet.

Influensa B ökade mest med 65 procent. Men ännu är inte toppen nådd.

Smittskyddsinstitutet räknar med en fortsatt hög influensaaktivitet de närmaste veckorna och vet inte när det kommer att avta.

Totalt rapporterades 625 fall av laboratorieverifierad influensa under förra veckan varav svininfluensan stod för 284 fall.

35 har krävt intensivvård

Svininfluensan drabbar främst barn under fem år och personer mellan 15 och 39 år. Totalt har 35 av de som drabbats av svininfluensan krävt intensivvård. 25 av dessa har en eller flera riskfaktorer för svår sjukdom, exempelvis nedsatt immunförsvar. Sex personer ska ha dött efter att ha insjuknat.

En rekordnotering för viruset RSV som orsakar luftvägsinfektioner hos barn påvisades också under veckan. 348 fall är den högsta siffran de senaste tolv säsongerna.

Även antalet influensaliknande symptom inom öppenvården, samtal till sjukvårdsrådgivningen samt sökningar på influensa på Vårdguiden ökade.

Smittskyddsinstitutet uppmanar om att det är viktigt att vara noga med handhygienen, att undvika närkontakt mellan sjuka och friska och nysa och hosta i armvecket.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!