Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varningen i Italien: Låt oss inte bli som Sverige

Foto: PIER PAOLO FERRERI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Rais inslag om svenska IS-återvändare.
Foto: Twitter/skärmavbild

Italiens kontroversiella inrikesminister Matteo Salvini lyfter fram Sverige som ett avskräckande exempel för migrationspolitik. 

– Vi vill inte sluta som Sverige, det här är inte integration! Nej till Eurabia, skriver han på Twitter. 

Matteo Salvini är ledare för nationalistiska och främlingsfientliga partiet Lega, som tidigare hette Lega Nord och ville att Norditalien skulle separeras från Syditalien. 

Sedan ett knappt år tillbaka är Salvini även inrikesminister och vice premiärminister i Italiens regering som består av politiker från största partiet Femstjärnerörelsen och Lega.  

Nu kritiserar han Sveriges integrationspolitik i ett inlägg på Twitter. 

https://twitter.com/matteosalvinimi/status/1132196056261890049

– Vi vill inte sluta som Sverige, det här är inte integration! Nej till Eurabia. Oriana tittar på oss från himlen, skriver han och länkar till ett reportage från italienska Rai om svenska IS-återvändare. 

Oriana Fallaci, som avled vid 77 års ålder 2006, var Italiens första kvinnliga krigskorrespondent och blev i slutet av sitt liv en tongivande kritiker av islam. 

Expressen har sökt Utrikesdepartementet, UD, för kommentar. 

De hänvisar till en skriftlig kommentar från Sveriges ambassad i Rom som gjorts angående tv-inslaget på Rai – som man menar far med osanning.  

Den svenska ambassadens kritik mot tv-inslaget

”Inslaget talar till exempel om över 60 ”helt out of control” grannskap, där polisen inte går in och där sharia, den islamiska lagen, gäller. Denna beskrivning motsvarar det som vanligtvis kallas ”no go zones”. Det finns inga ”no go zoner” i Sverige. Liksom i de flesta stora städer finns det socialt utsatta områden där polisens närvaro i motsats till vad som anges i inslaget har stärkts de senaste åren”, skriver ambassaden

Inslaget lyfter även fram Sveriges relativt höga våldtäktsstatistik som ambassaden menar har naturliga förklaringar. 

”I Sverige registreras varje handling av sexuellt våld som en separat anmälan. En anmälan kan innehålla ett stort antal våldtäkter, som de som anmäler våldtäkt flera gånger mot samma person. Även i dessa fall måste polisen registrera varje handling som ett enda brott. En annan faktor som bidrar till missförståndet är den nya lagen om uttryckligt samtycke, som trädde i kraft år 2018 och som säger att sex, om det inte finns samtycke, är olagligt och därför är brottsligt. Vidare är den svenska juridiska definitionen av vad som anses vara våldtäkt bredare än i de flesta andra länder och människor uppmanas att rapportera våldtäkter”, skriver ambassaden. 

Salvini: ”Antingen räddar vi Europa nu eller så förlorar det sin själ”

Textremsor om att Sverige invaderas och att ”Eurabia” ska stoppas har lagts på inslaget som Salvini länkar till.  

I maj så sa Salvini: 

– Antingen räddar vi Europa nu eller så förlorar det sin själ. 

Frankrike kallade hem Rom-ambassadör efter påhopp från Salvini

Matteo Salvini och Italiens regering har gjort sig kända för upprepade påhopp på andra länders regeringar. 

I februari kallade Frankrike hem sin Rom-ambassadör efter en rad incidenter. 

Bland annat hade Salvini anklagat Frankrike för att inte vilja ha fred i Libyen och den andra vice premiärministern, och minister för ekonomisk utveckling, Luigi Di Maio har skyllt Afrikas fattigdom på Frankrike. Den sistnämnde reste även till Paris där han mötte företrädare för proteströrelsen Gula Västarna och uttryckte sitt stöd till rörelsen. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.