Varnar: Värsta vatten-bristen på drygt 100 år

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Svenska myndigheter varnar för den värsta vattenbristen på 100 år.
Foto: EMY KRÜGER
Lennart Sorby, verksamhetsutvecklare på Havs- och vattenmyndigheten.
Foto: Maja Kristin Nylander/Havs- och vattenmyndigheten
Flera kommuner inför bevattningsförbud på grund av vattenbrist.
Foto: TOMAS SÖDERGREN

Vi går mot torrare tider.

Ovanligt lite regn och låga grundvattennivåer kan leda till att Sverige nu drabbas av den värsta vattenbristen på 100 år.

– Det är alarmerande, säger Lennart Sorby på Havs- och vattenmyndigheten.

Det är nio svenska myndigheter som nu tillsammans uppmanar svenska folket att spara vatten. Anledningen är att vi i sommar riskerar att uppleva den allvarligaste vattenbristen som har registrerats i Sverige på drygt 100 år.

– Det är alarmerande. När det gäller väderfrågor pratar vi oftast om risk för översvämningar, men väldigt lite om torka. Därför är vi kanske inte lika rustade och förberedda nu, säger Lennart Sorby, verksamhetsutvecklare på Havs- och vattenmyndigheten.

– Vi kommer att få den värsta situationen som vi har sett. 

Ovanligt lite regn i år

De senaste två åren har nederbörden varit lägre än vanligt, särskilt under vintern. När temperaturerna nu höjs under sommaren förväntas situationen förvärras.

Vattenbristen kommer inte bara att påverka vattnet vi dricker. Även jord- och skogsbruk, industri och turism blir lidande.

– Det gäller att ransonera för att vi ska klara sommaren utan vattenbrist, säger Lennart Sorby.

Undvik att vattna trädgården

Värst drabbade av vattenbristen är östra Sverige, från Blekinge till Västernorrland, och de inre delarna av Götaland.

– Kan du spara 10 procent betyder det jättemycket. Framför allt ska man undvika bevattning av trädgårdar, särksilt om man har egen brunn på landet. Vi kan också begränsa vår vattenkonsumtion när vi duschar och badar, säger Lennart Sorby.

Sitationen är på håll redan så pass allvarlig att flera kommuner har infört regleringar för att spara vatten och minska användandet, bland annat bevattningsförbud.

Enligt Lennart Sorby har de med egen brunn ett extra ansvar för sin vattenförsörjning. Då kan det till exempel vara lämpligt att förvara dunkar med vatten hemma.

– Om brunnen sinar behöver man en reservmöjlighet. Jag skulle inte säga att det är överdrivet, men vi hoppas att vi inte ska hamna där, säger han.

Kommuner kan sänka vattentrycket

Den som är ansluten till kommunalt vatten uppmanas att hålla koll på information från kommunen och förhålla sig till eventuella restriktioner i vattenanvändandet.

– En teknisk lösning är att kommuner sänker vattentrycket i kranen. Det hindrar inte dig från att använda vatten, men du får inte ut lika mycket. Men hur långt varje kommun kan gå beror på deras situation, säger Lennart Sorby.

Trots prognosen understryker Lennart Sorby att situationen faktiskt kan bli bättre i framtiden. 

– Tittar vi tillbaka så har det gått i årscykler, det varieras över tiden. Vi tror och hoppas att det här är en tillfällig dipp.

Myndigheterna bakom uppmaningen

Havs- och vattenmyndigheten

Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI)

Jordbruksverket

Livsmedelsverket

Länsstyrelserna

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

Naturvårdsverket

Sveriges geologiska undersökning

Skogsstyrelsen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.