Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varnar: Tonårstjejer utvecklar tics – Tiktok kan ligga bakom

Ur arkivet: 2018 berättade Linus Löfstedt om livet med Tourettes.
Amerikanska läkare varnar.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Sedan pandemins start har allt fler tonårstjejer oväntat visat sig utveckla tics – plötsliga ljud eller rörelser som oftast inte går att kontrollera.

Nu misstänker specialistläkare att ticsen kan ha utvecklats på grund av Tiktokvideor om Tourettes syndrom, rapporterar Wall Street Journal.

Tonårstjejer världen över har under pandemin sökt vård för plötsliga tics. Något som förvånat läkare, då detta ses oftare hos pojkar och de här patienterna visade sig ha en stor mängd tics som visat sig på kort tid.

När specialister studerade fallen lade de märke till att majoriteten av tonårstjejerna hade en sak gemensamt: populära appen Tiktok.

Tjejerna ska ha tittat på videos av Tiktokstjärnor med Tourettes syndrom – ett av tillstånden som framträder genom upprepande, ofrivilliga rörelser och ljud, skriver Wall Street Journal.

Fysiska symptom på stress framträder ofta på sätt som patienten tidigare sett hos andra, erfar läkare för Wall Street Journal.

På Tiktok finns det mängder av videos med tics-liknande beteenden, och klippen under hashtagen #tourettes har sammanlagt över 4,9 miljarder visningar.

”Flera bidragande faktorer”

Enligt Joseph McGuire, docent vid John Hopkins University Tourette's Centers avledning för psykiatri och beteendevetenskap, kan sociala medier vara en av flera faktorer som ligger bakom.

– Det finns ungdomar som kollar på sociala medier och utvecklar tics och ungdomar som inte har tillgång till sociala medier och utvecklar tics. Jag tror att det finns flera bidragande faktorer, däribland ångest, depression och stress, säger han till Wall Street Journal.

Dessa plötsliga tics behöver inte bero på en underliggande sjukdom, förklarar läkaren Donald Gilbert för Wall Street Journal.

För att bli av ticsen rekommenderas patienterna att hålla sig borta från Tiktok under några veckor.

VAD ÄR TICS?

Tics är plötsliga rörelser och ljud som är svåra att hålla tillbaka.

Ibland är tics symtom på tillstånd som Tourettes syndrom, tvångssyndrom (OCD), adhd och Aspergers syndrom.

Oftast ses tics hos barn i skolåldern, men det förekommer även hos vuxna.

Exempel på tics är om du blinkar eller harklar dig okontrollerat, säger opassande ord plötsligt, härmar andra rörelser eller upprepar det du eller andra sagt.

Tics går ibland att kontrollera, men det kan innebära att du behöver avreagera dig genom fler tics vid ett senare tillfälle.

Källa: 1177 Vårdguiden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.