Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varnar för populära skönhetstrenden – läpparna svullnar upp

Tanya AkimFoto: Instagram
Tio dagar efter tatueringen.Foto: Tanya Akim
Strax efter sittningen.Foto: Tanya Akim

Permanent smink kan låta som en dröm i mångas öron. 

Men för den amerikanska skönhetsjournalisten Tanya Akim blev det en mardröm. 

I en artikel för Cosmopolitan varnar hon nu för den populära trenden ”lip blushing”.

”Lip blushing” eller läpptatuering är en metod där man pigmenterar översta lagret av läpparna med nål. Till skillnad från en vanlig hudtatuering håller pigmentet i läpparna mellan ett till tre år, innan man måste göra en påfyllning. 

Förra året blev den amerikanska journalisten Tanya Akim sugen på att testa den heta Hollywoodtrenden. Hon lockades av klinikernas före- och efterbilder som visade fina resultat på permanent rosiga och naturligt färgade läppar. 

Innan proceduren blev hon lovad att det inte skulle göra ont.

”Jag har en hög smärttröskel. Men under läpptatueringen, mina ögon tårades som en trasig kran”, skriver hon i artikeln.  

”Om hon går över den högra sidan av min överläpp igen, kommer jag att dö, tänkte jag”, fortsätter Tanya Akim.

Läpparna inflammerade och svullna

Efter två timmar var det klart. Make up-artisten hade lovat att hon skulle vara ”utgångssnygg” efteråt. Men i stället var hennes läppar en katastrof. Hon beskriver att smärtan var den värsta hon någonsin känt i sitt ansikte. 

”Jag var så svullen efteråt att det såg ut som jag hade fått en allergisk reaktion. Men make up-artisten sa att allt såg helt normalt ut.”

Läpptatueringsmetoden har funnits sedan 1990-talet, men har blivit allt mer populär i USA de senaste åren. I Sverige erbjuder flera kliniker semitatuerade läppar till en kostnad mellan 5000 till 8000 kronor. 

Tanya Akim fick höra att färgen skulle blekna och att svullnaden skulle lägga sig efter en vecka. Men efter tio dagar var hennes läppar fortfarande knallröda och inflammerade.  

Hon fick då komma tillbaka och göra en ny sittning. Men det blev bara värre. 

Går inte att få bort 

En plastikkirurg berättade senare för henne att smärtan i läpparna kan ha berott på att nålen gick in djupare än den skulle. Hon gick aldrig tillbaka för en tredje sittning. 

”Pigmentet bleknade på vissa ställen och var starkare på andra. Så är det fortfarande, ett år efteråt”

Hon fick också veta att det inte går att lasra bort pigment på läpparna och att färgen kan komma att sitta i över fem år. Nu vill hon varna andra för den populära trenden. 

”Om jag kunde gå tillbaka i tiden, skulle jag insisterat på att välja färg själv, och jag skulle också ha sagt stopp den sekunden när jag kände outhärdlig smärta.”

Så här ser Tanyas läppar ut i dag.Foto: Tanya Akim

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.