Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varnar för polisens Reva-kontroller

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Lisa Mattisson

MALMÖ. Kritiken av polisens Reva-kontroller har lett till organiserat motstånd med varningssystem via sms och Facebook.

– Svårt och olyckligt om polisen ses som en fiende, säger polisforskare.

Leif GW Persson sitter i tv och uppmanar människor att vägra visa id om de blir utsatta för en inre utlänningskontroll. I Malmö och Stockholm går sms-kedjorna sedan länge varma: "Cykelkontroll på Skolgatan", "poliser vid T-Centralen". Nu har också flera Facebook-sidor dykt upp där människor skriver in uppgifter om var och när de ser polisen på stan. Allt för att varna personer som inte har tillstånd att vistas i landet, så att dessa ska kunna undvika att bli kontrollerade och sedan utvisade.

Bekymmer för polisen

– Polisen behöver ha förtroende och hjälp från allmänheten. Vårt arbete bygger mycket på det, då är det väldigt svårt och olyckligt om polisen ses som en fiende, säger Stefan Holgersson, polisforskare vid Linköpings universitet och polis i Stockholm.

Åsa Palmqvist, polismästare vid Skånepolisens taktiska ledning, menar att sådana här varningar slår fel:

– Det är inte inre utlänningskontroller som man når, utan oftast vanliga trafikkontroller.

Enligt Åsa Palmqvist sker inre utlänningskontroller oftast inte vid cykelkontroller på stan, utan snarare av civilklädd polis som arbetar med hjälp av tips och annan underrättelseverksamhet. Hon känner till varningarna och uppskattar dem inte.

– Givetvis är vi negativa till att man motarbetar oss i vårt uppdrag från riksdag och regering.

Ny varningsapp

Varningssystemen är på väg att utvecklas. Petter Carlsson Södergren i Lund samlar in pengar för att bygga en applikation till smarta telefoner som varnar för poliskontroller. Den som installerar appen ska med hjälp av geografisk platsbestämning via sin telefon få varningar om kontroller nära den plats där han eller hon befinner sig.

– Egentligen tycker jag inte att det här skulle behövas, men när polisen tar till sådana här metoder för att hetsjaga papperslösa så kan jag inte stå bredvid och se på, säger Petter Carlsson Södergren.

Han är kritisk till att polisen gör id-kontroll på vissa personer utan någon misstanke om brott, något som leder till rasprofilering, framhåller han.

Polisen nekar till att de kontrollerar folk enbart på grund av hud- och hårfärg. Enligt Kristina Hallander Spångberg, chef för gränspolisen i Skåne, görs kontrollerna utifrån en sammanvägning av olika faktorer, till exempel om någon inte talar svenska, eller om någon inte kan identifiera sig vid en arbetsplatskontroll.

TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.