Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjekarantän kan införas i Stockholm

Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson: ”Vi ser en hög uppgång”.
Björn Eriksson i Aktuellt.Foto: SVT
Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson under en pressträff med Region Stockholm.Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Loppis på Hötorget i helgen.Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
Anders Tegnell medverkar på Folkhälsomyndighetens pressträff klockan 14.Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L).Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Smittspridningen ökar i Region Stockholm, där man nu varnar för att huvudstaden snart kan ”vara i ett allvarligt läge”.

Hälso- och sjukvårdsdirektören Björn Eriksson säger i Aktuellt att familjekarantän kan komma att införas i Stockholm, där personer i samma hushåll tvingas isolera sig i hemmet för att begränsa smittspridningen. 

– Vi diskuterar frågan med Folkhälsomyndigheten, säger han i programmet. 

Tidigare under tisdagen kom beskedet att antalet coronafall ökar i Stockholm. Då gick Björn Eriksson ut och varnade för att ”faran är långt ifrån över” och att det kunde bli aktuellt med lokala restriktioner.

Även Anders Tegnell tog upp Stockholm och sa under tisdagens presskonferens att det fördes diskussioner med Stockholm om vilka lokala restriktioner som skulle kunna införas, för att få stopp på smittan. 

”Kan gå ganska fort”

Under kvällen meddelar Björn Eriksson i SVT:s Aktuellt att det bland annat kan röra sig om familjekarantän, det vill säga att de som bor i samma hushåll som en coronasmittad måste isolera sig.

Och att ett sådant beslut kan införas snabbt.

– Det beror på hur smittspridningen utvecklar sig. Men bestämmer vi oss för det, då kan det gå ganska fort, säger han i ”Aktuellt”.

Han hoppas dock att sådana restriktioner kan undvikas.

– Det kan vi göra genom att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det som gäller är att fortfarande att tvätta händerna, att vara hemma om man är förkyld och att undvika att vara för nära varandra.

”Oroad för en andra våg”

Under förförra veckan var 1,3 procent av de testade i Stockholm smittade, men förra veckan var den siffran 2,2 procent. 

– Jag själv är oroad för en andra våg – nu gäller det att vi tar i ännu mer, så vi slipper restriktioner, säger Eriksson i ”Aktuellt”. 

CNN:s reportage om Sveriges coronastrategi

CNN:s reporter Max Foster på plats i Sverige – möter Anders Tegnell.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.