Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varnar för nya vågen – efter muterade virusen

Läkare oroar sig för brittiska mutationen: ”Kan gå blixtsnabbt”.
EU:s ECDC varnar nu för att en tredje våg kan drivas av muterade virus.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
EU:s smittskyddsexpert Piotr Kramarz.
Foto: THOMAS KARLSSON/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN
Enligt ECDC är den brittiska varianten 50 procent mer smittsam.
Foto: MARTIN MEISSNER / AP TT NYHETSBYRÅN

EU larmar om att det är hög risk för snabb spridning av muterade coronavirus.

EU:s smittskyddsmyndighet uppmanar nu medlemsländerna att öka testning, smittspårning och analyser – allt för att upptäcka mutationer, rapporterar Ekot

– Mer folk kommer att behöva uppsöka sjukvård och intensivvården kommer att bli ansträngd, säger Pjotr Kramarz på ECDC.

Hittills har den muterade varianten av coronaviruset, som först upptäcktes i Storbritannien, spridits till över 20 länder i Europa. 

I Sverige har totalt 55 fall upptäckts enligt den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten. 16 av dessa saknar resekoppling. 

Även två fall av den muterade varianten som först upptäcktes i Sydafrika har bekräftats i Sverige, där båda fallen är kopplade till resande från landet. Den sydafrikanska mutationen är spridd i 10 europeiska länder och dessutom finns ytterligare en mutation som först upptäcktes i Brasilien. 

”Viktigt att sakta ner takten”

Nu råder EU:s smittskyddsmyndighet, ECDC, medlemsländerna att förbereda sig för en potentiell tredje våg i pandemin. Enligt Pjotr Kramarz, krisberedskapschef på ECDC, finns nu en lucka för länderna att förbereda sig innan en ökad smittspridning drar i gång, rapporterar Ekot. 

– Det är en fönsterperiod nu. Det här är ett viktigt tillfälle där vi har tid att förbereda för en potentiell nästa våg i pandemin, driven av de nya muterade varianterna, säger Pjotr Kramarz. 

EU:s medlemsländer bör öka sin testning, smittspårning och analyser för att upptäcka muterade varianter, få koll på läget och se vilka varianter av viruset som är i omlopp, är ECDC:s råd. 

– Det viktigt att sakta ner takten på spridningen av dessa varianter, säger Pjotr Kramarz till Ekot

Ny typ av vaccin på gång till Sverige

Minst 2,5 miljoner doser. Richard Bergström: ”Vi måste ha flera olika teknologier för att kunna parera viruset”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.