Varnar för illegal handel med valpar

Publicerad

Insmugglade hundvalpar från utlandet registreras med falsk stamtavla i Sverige och säljs därefter dyrt vidare till ovetande köpare, uppger SvD.

Nu varnar försäkringsbolaget If för att valparna bär i många fall på svåra sjukdomar och parasiter.

– Det handlar om både djurplågeri och avancerade bedrägerier, Jenny Stenberg, djurspecialist på If, i ett nyhetsmeddelande på bolagets hemsida.

Försäkringsbolaget If larmar nu om en illegal handel med hundvalpar. Exklusiva hundraser importeras från uppfödare i Baltikum. Valparna registreras som avkomma till svenska tikar och får på så sätt en falsk stamtavla. Priset på valpen blir då betydligt högre än vad som annars skulle vara möjligt.

If har haft kontakt med lurade köpare och på sin hemsida går de ut med en tydlig varning:

”Djurplågeri och avancerade bedrägerier"

"lllegal import och handel med hundvalpar har blivit en ny marknad för kriminella. Valpar av dyra raser tas in utan ordentlig hälsokontroll. Försäkringsbolaget If slår nu larm om att många valpköpare kan ha blivit lurade. De insmugglade hundarna bär i många fall på svåra sjukdomar och parasiter som riskerar att spridas i Sverige."

– Vi ser med stor oro på hur samvetslösa uppfödare behandlar djuren. En fransk bulldogs valp kan vara värd upp till 20 000 kronor i Sverige. Valparna plockas från sin mamma och skickas i väg helt utan kontroller, säger Jenny Stenberg, djurspecialist på If, i ett nyhetsmeddelande på bolagets hemsida.

Enligt försäkringsbolaget förekommer det också felaktiga eller rena förfalskningar av veterinärintyg.

– När vi fick veta hur detta går till trodde vi knappt det var sant. Det handlar om både djurplågeri och avancerade bedrägerier. Tillsammans med jordbruksverket och Svenska Kennelklubben tänker vi nu agera för att få stopp på den här illegala handeln, säger Jenny Stenberg.

Hundägarnas riksorganisation, Svenska kennelklubben, avslöjade nyligen ett bedrägeri, skriver SvD. När en ovanligt stor kull renrasiga valpar med stamtavla skulle registreras blev organisationen misstänksam. Förutom att kullen var ovanligt stor hade flera kullar dessutom kommit misstänksamt tätt.

Det visade sig att valparna var falskregistrerade. Svenska kennelklubben har nu skärpt kontrollerna.

– Om vi skulle misstänka något så har vi har ett kontrollsystem där vi kan begära DNA-tester för föräldrar och valpar, säger Petra Valeij på Svenska kennelklubben, till SvD.

 

Vet du något mer? Hör av dig och tipsa oss via sms/mms till 71717, till tips@expressen.se eller direkt till reportern!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag