Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varnar för illegal handel med valpar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Insmugglade hundvalpar från utlandet registreras med falsk stamtavla i Sverige och säljs därefter dyrt vidare till ovetande köpare, uppger SvD. 

Nu varnar försäkringsbolaget If för att valparna bär i många fall på svåra sjukdomar och parasiter. 

– Det handlar om både djurplågeri och avancerade bedrägerier, Jenny Stenberg, djurspecialist på If, i ett nyhetsmeddelande på bolagets hemsida.

Försäkringsbolaget If larmar nu om en illegal handel med hundvalpar. Exklusiva hundraser importeras från uppfödare i Baltikum. Valparna registreras som avkomma till svenska tikar och får på så sätt en falsk stamtavla.  Priset på valpen blir då betydligt högre än vad som annars skulle vara möjligt. 

If har haft kontakt med lurade köpare och på sin hemsida går de ut med en tydlig varning:

”Djurplågeri och avancerade bedrägerier"

"lllegal import och handel med hundvalpar har blivit en ny marknad för kriminella. Valpar av dyra raser tas in utan ordentlig hälsokontroll. Försäkringsbolaget If slår nu larm om att många valpköpare kan ha blivit lurade. De insmugglade hundarna bär i många fall på svåra sjukdomar och parasiter som riskerar att spridas i Sverige."

– Vi ser med stor oro på hur samvetslösa uppfödare behandlar djuren. En fransk bulldogs valp kan vara värd upp till 20 000 kronor i Sverige. Valparna plockas från sin mamma och skickas i väg helt utan kontroller, säger Jenny Stenberg, djurspecialist på If, i ett nyhetsmeddelande på bolagets hemsida.

Enligt försäkringsbolaget förekommer det också felaktiga eller rena förfalskningar av veterinärintyg.

– När vi fick veta hur detta går till trodde vi knappt det var sant. Det handlar om både djurplågeri och avancerade bedrägerier. Tillsammans med jordbruksverket och Svenska Kennelklubben tänker vi nu agera för att få stopp på den här illegala handeln, säger Jenny Stenberg.

Hundägarnas riksorganisation, Svenska kennelklubben, avslöjade nyligen ett bedrägeri, skriver SvD. När en ovanligt stor kull renrasiga valpar med stamtavla skulle registreras blev organisationen misstänksam. Förutom att kullen var ovanligt stor hade flera kullar dessutom kommit misstänksamt tätt. 

Det visade sig att valparna var falskregistrerade. Svenska kennelklubben har nu skärpt kontrollerna.

– Om vi skulle misstänka något så har vi har ett kontrollsystem där vi kan begära DNA-tester för föräldrar och valpar, säger Petra Valeij på Svenska kennelklubben, till SvD.


Vet du något mer? Hör av dig och tipsa oss via sms/mms till 71717, till tips@expressen.se eller direkt till reportern!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.