Varnar för högre smitta – och nya restriktioner

Sveriges vaccinsamordnare om den nya varianten.
Tegmark Wisell riktar skarp kritik mot regionerna som hon inte tycker administrerar den tredje dosen tillräckligt snabbt.
Foto: JONAS EKSTROMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
En ny variant av viruset, döpt till omikron, skapar oro i världen.
FHM kommer på tisdag presentera vilka andra restriktioner som kan bli aktuella vid ökad smittspridning.
Foto: Isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
Karin Tegmark Wisell, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige kommer att få ökad smittspridning tror Karin Tegmark Wisell, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten. 

Med ökad smittspridning kommer skärpta restriktioner. 

Hon riktar skarp kritik mot regionernas vaccineringstakt av tredje dosen.

– Det måste gå fortare, säger generaldirektören till SvD.  

De svenska smittotalen är bland de lägsta i Europa. Men det är bara en tidsfråga spår Karin Tegmark Wisell innan Sverige går Europas utveckling till mötes. Hon pekar på att Sverige har en liknande befolkningsstruktur och vaccinationstäckning som i Holland och Belgien. Det är dessutom första gången Sverige och världen går in i vintersäsongen med deltavarianten, som har en ökad smittsamhet jämfört med tidigare varianter.

– Tyvärr måste vi utgå från att vi kommer att få ökad smittspridning också här, säger generaldirektören för Folkhälsomyndigheten till Svenska Dagbladet.

Under fredagen kom nya rapporter om omikron-varianten av coronaviruset. En supermuterad variant som fått WHO och världens länder att reagera snabbt. Bland annat genom att inför flygstop från flera länder i Afrika.

Oron finns att omikron sprider sig lika snabbt som delta-varianten och är lika dödlig som beta var. 

Anders Tegnell, statsepidemiolog, menar att den nya varianten kommer att bli svår att stoppa. 

– Tycker det är för tidigt att göra någon bedömning kring hur oroliga vi behöver vara över den här varianten. Sedan är det så att när det väl har börjat röra sig mellan länder går det nog inte att få stopp på den.

Tegmark Wisell: ”Det behöver gå fortare”

Vid ökad smittspridning i Sverige kommer restriktionerna skärpas. 

Vilka restriktioner som kan bli aktuella vid ökad smitta kommer Folkhälsomyndigheten lämna in en rapport om på tisdag nästa vecka. Karin Tegmark Wisell säger till SvD att uppmaningen om att arbeta hemifrån, som gällde från våren 2020 till och med den 29 september, ”har haft stor effekt och kan bli aktuell igen”.

– Ja, åtgärderna behöver ju då anpassas. Det som skiljer sig är att vi har betydligt bättre skydd i och med att vaccinationerna har kommit längre. Avgörande för hur stor konsekvensen blir i samhället är hur snabbt vi får in den tredje dosen i de sköra grupperna. Och sedan också hur vaccinationstakten går för övriga samhället.

Hon säger att det är ”extremt angeläget” att fler äldre ges påfyllnadsdoser av vaccin mot covid-19 inför den befarade smittovågen. Och hon är kritisk till att det inte går snabbare. 

– Det var faktiskt två månader sedan vi rekommenderade att alla från 80 år och äldre, alla inom särskilda boenden och med hemtjänst och vissa personalkategorier, ska vaccineras. Inte ens hälften av dem med hemtjänst är vaccinerade två månader senare. Det behöver gå fortare.

Tegnell: ”Då tar de över oberoende av vad vi gör”

Anders Tegnell om den nya virusvarianten omikron som sprids från södra Afrika.

Så här funkar vaccinpass

Fem vanligaste frågorna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.