Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varnar för halka – efter kraftigt snöfall och kyla

Meteorologen Josefine Bergstedt om vädret de närmaste dagarna.
Trafikverkets karta på lördagskvällen. Gul färg indikerar risk för besvärligt väglag, röd för besvärligt väglag och blått för snö och isbana. Grön färg betyder att det inte finns några inrapporterade risker.
Foto: Trafikverket / Trafikverket
I flera län finns det nu risk för halka.
Foto: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Kraftiga snöfall och kyla kan ställa till det på vägarna.
Foto: Henrik Isaksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kraftiga snöfall och kyla ställer till det för trafiken i flera delar av landet.

Enligt Trafikverket finns det risk för besvärligt väglag i nästan hela mellersta och norra Sverige.

– När temperaturen ligger runt noll blir det väldigt halt, säger Marianne Aabreck, vakthavande meteorolog vid Storm.

Det är kallt i stora delar av landet just nu. På flera håll är det minusgrader, och i Norrland har temperaturen krupit ner under minus 30 grader. Vid Buresjön i Sorsele kommun var det minus 34,7 grader i går.

– Den riktigt kalla luften ligger över landet. Vi hade ett säsongslägsta i Buresjön, säger Josefine Bergstedt, meteorolog vid Storm, till Expressen TV.

Kylan har lett till svårt väglag i nästan hela Sverige. I Norrland ställer kylan till det, och längre söderut kan det bli väldigt halt på sina håll.

– När temperaturen ligger runt noll så blir det väldigt halt, men det är inte alltid man ser det. Ofta blir det kallare på kvällen, och då är det också mörkt, säger Marianne Aabreck, vakthavande meteorolog på Storm.

Trafikverkets uppmaning

I delar av Västsverige kan det bli kraftiga snöfall framöver. På Trafikverkets karta varnar de för risker för besvärligt väglag på vägar i centrala och norra Sverige. Myndigheten ska ha ha möten under kvällen för att diskutera bland annat hur de ska hantera.

– När det är lägre temperaturer än minus 30, finns det alltid risk att kontaktledningen spelar oss ett spratt. Och att stanna ett persontåg i så låga temperaturer är ingen bra idé, säger Bengt Olsson till TV4.

Trafikverket uppmanar folk att använda vinterdäck och köra försiktigt.

– Ta en titt på vår hemsida och se hur det ser ut. Och följ väderleksrapporterna.

Temperaturen kommer att pendla runt noll i södra Sverige de närmsta dagarna, säger Marianne Aabreck.

– Trenden de kommande dagarna är att det kan bli lite lätt nederbörd söderöver. Och när det är runt noll blir det lätt slask.

Meteorologen Josefine Bergstedt om vädret den närmaste tiden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.