Piratpartiets Henrik Alexandersson. Foto: Scanpix
Piratpartiets Henrik Alexandersson. Foto: Scanpix

Varnar för censurlag: "Det är oroväckande"

Publicerad
Uppdaterad
Nätaktivister varnar nu för att EU är på väg mot en egen version av USA:s kritiserade antipiratlag Sopa.
Ett nytt policydokument flaggar för stora ingrepp på friheten på nätet, säger bland annat Piratpartiets Henrik Alexandersson.
- Förändringar av direktivet kommer ge oss Sopa-liknande regler i EU. Det är oroväckande, säger han till Expressen.se.
Ett EU-dokument om ett sammanhängande ramverk för att bygga förtroende på den digitala marknaden pekas ut som ett första steg mot nätcensur i Europa, enligt farhågor från nätaktivister.
Dokumentet är ett policydokument för förändringar av e-handelsdirektivet och Monica Horten, som skrivit en bok om telekompaketet, varnar på sin blogg för att EU-kommissionen kan komma att tvinga internetleverantörer att blockera innehåll och att betalningsföretag som Visa eller Paypal, kan tvingas stoppa betalningar till sajter som innehåller upphovsrättsskyddat material.

Klart oroväckande

Den liberala bloggaren Henrik Alexandersson, som arbetar för Piratpartiet i Bryssel, är inne på samma spår.
- Det är klart oroväckande. Förändringen av E-handelsdirektivet, tillsammans med alla sidodokument och Acta-lagen kommer ge oss Sopa-liknande regler i EU, säger han.
Sopa, Stop Online Piracy Act, är ett lagförslag som debatteras i den amerikanska kongressen och har skapat en strid mellan gamla och nya medier. Internetjättar som Google och Wikipedia, har varnat för att lagen kan leda till censur.

Ansvarig för innehåll

Sopa-lagen innebär att även hemsidor som länkar till upphovsrättsskyddat material skulle bli ansvariga för innehållet.
Motståndarna menar att de flesta hemsidor inte har resurser att kontrollera allt innehåll och därmed riskerar höga skadestånd eller att släckas ner av dem amerikanska staten.
Förespråkarna menar att lagen är till för att skydda rättighetsinnehavare mot nätpirater och att lagen varken skulle skada internet eller yttrandefriheten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag