Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varnar för ”cementkris”: Hundratusentals jobb i fara

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Cementas torn, Slite, Gotland.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.
Foto: Terese Perman

Sveriges största cementleverantör kommer inte längre få bryta sina råvaror i Slite på Gotland – efter en dom från mark- och miljööverdomstolen.

Byggbranschen varnar för att domen kommer leda till ett byggstopp i Sverige. Redan under hösten kommer tre av fyra nya bostäder inte kunna byggas.

– Det är mycket allvarligt. Det hotar människors rätt till att ha ett arbete att gå till, säger Johan Lindholm, förbundsordförande för fackföreningen Byggnads.

6 juli cementerades beslutet. Mark- och miljööverdomstolen avslog Gotlandsbaserade Cementa AB:s ansökan om att fortsätta och utöka sin täktverksamhet i Slite på Gotland. I praktiken innebär det att bolagets tillstånd att bryta kalk- och märgelsten löper ut sista oktober.

Bakgrunden till domstolens ställningstagande är att Cementa inte kunnat presentera en miljökonsekvensbeskrivning som de anser godtagbar, skriver TT.

Sveriges näst värsta koldioxidutsläpp

Och det är sant att Cementa är en rejäl miljöbov. 2018 låg de två på den svenska utsläppslistan, 1,7 miljoner ton koldioxid lämnade skorstenarna det året. Förvisso en produkt av att de producerar, enligt DI, 75 procent av Sveriges cement.

Byggföretagen menar i en konsekvensanalys att Sverige står inför en veritabel cementkris till följd av beslutet att Cementa inte få förnyat tillstånd. Redan i augusti kan personal börja varslas, eftersom uppsägningstiden är tre månader. Upp till 400 000 jobb är i fara inom konstruktionsbranschen, menar Byggföretagen.

Johan Lindholm, förbundsordförande på Byggnads, menar att situationen är värre än byggkrisen på 90-talet.

– Skillnaden mot 90-talets kris är att vi i november riskerar ett totalstopp i hela bygg- och anläggningsbranschen vilket kommer få oöverskådliga konsekvenser, säger han.

– En hög arbetslöshet när vi ska starta upp efter en pandemi är helt förkastligt. Något värre än det här är svårt att föreställa sig, fortsätter han.

Johan Lindholm, förbundordförande Byggnads.
Foto: Terese Perman

Redan i november menar de att cementlagret i Slite är slut. Då kommer tre av fyra nya bostäder inte kunna byggas, skriver de i ett pressmeddelande.

– Läget är mycket allvarligt. Sverige står inför ett omfattande byggstopp, säger Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd i pressmeddelandet.

Kräver att regeringen tar över fallet

De har nu begärt audiens hos regeringen och i synnerhet näringsminister Ibrahim Baylan (S) för att få en lösning på situationen. 

Baylan uppger dock för DI att de inte kan eller vill lägga sig i ett pågående rättsfall.

– Man måste verka inom ramen för de lagar som finns. Och om domen står sig måste verksamheten upphöra, konstaterar han.

Elmsäter–Svärd vädjar dock om att regeringen ska ta över hanteringen under tiden som domen överklagas.

– Kan de ge tillstånd under en kortare period så man inte får det här tvärstoppet i höst?, frågar hon sig.

Utsläppen lägger sig på parets hus: ”Det värsta vi har”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.