Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varnar för bluffmejl från Skatteverket

<p>Polisen varnar nu för de nya bluffmejlen.</p>
Som alltså inte kommer från Skatteverket egentligen.

Mejlet ser ut att komma från Skatteverket och mottagaren uppmanas lämna uppgifter för att få sin skatteåterbäring. I själva verket är det ett bluffmejl som polisen nu varnar för.

– Anledningen till att vi går ut så snabbt med det här är för att varna, och undviker någon att klicka på det så blir vi glada, säger Anders Olofsson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter.

Polisen varnar nu för nya bluffmejl som den här gången ser ut att komma från Skatteverket.

Mottagaren till mejlet får veta att denne har fått skatteåterbäringen på 5 325 kronor och uppmanas sedan att klicka på en blufflänk.

– Det är ofta varianter av gamla teman där utseendet på mejlen är ganska likt. Anledningen till att vi går ut så snabbt med det här är för att varna, och undviker någon att klicka på det så blir vi glada, säger Anders Olofsson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter, och fortsätter:

– De här mejlen kommer ofta, fast i olika versioner. Nu har vi fått tips på att de är på väg ut igen och många klickar på dem.

Stort mörkertal

Anders säger att det är svårt att veta hur många det är som drabbas då mörkertalet bland de som inte anmäler är stort.

I bland är det svårt att förstå om det är ett bluffmejl eller inte, men Anders tipsar om att titta noga på bland annat brevhuvudet.

– Ser det ut att komma från en myndighet eller ett företag? Dessutom ska man kolla hur webbadressen ser ut. Även om man i det här fallet hänvisar till Skatteverkets riktiga sida längst ner i brevet så är det bara en rökridå, då det är bluffadressen som man klickar på om man ska ha tillbaka pengar.

Skatteverket påpekar att de aldrig begär uppgifter via mejl – vilket också är ett sätt att upptäcka om mejlet är falskt.

– Skatteverket begär aldrig person- eller kontouppgifter via mejl. De här bluffmejlen är tyvärr återkommande i samband med exempelvis skatteåterbäringen, säger Erik Lif Sjöcrona, pressekreterare på Skatteverket.

Ligger nere

Expressens reporter klickade sig in på sajten för att se vart den skulle leda och det visade sig snabbt att sajten låg nere.

– Det kan vara att den ligger nere tillfälligt eller så har webbhosten blivit uppmärksammad på sajten genom oss, eller andra, och då valt att släcka ner den.

Trots att sajten ligger nere så är det ändå viktigt att vara uppmärksam på alla bluffmejl man får.

– Vårt råd är att man ska kasta mejlen, inte klicka, utan radera utan att lämna några uppgifter, säger Erik Lif Sjöcrona, pressekreterare på Skatteverket.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.