Varnar för bisfenol i dricksvattnet

Publicerad
Uppdaterad
Det farliga ämnet bisfenol förbjöds nyligen i nappflaskor.
Nu riskerar det att komma ut i dricksvattnet, enligt Sveriges Byggindustrier som uppmanar till stopp för en ny sorts renoveringar.
Bisfenol A har varit omdiskuterat länge; det har handlat om kassakvitton och nappflaskor. Nu kan ämnet vara på väg ut i vattnet vi dricker, befarar Sveriges Byggindustrier som manar till ett stopp för så kallad relining av dricksvattenledningar med epoxiplast.
Relining är ett alternativ till stambyten. I stället för att byta hela stammen kläs rören med plast som sedan härdas.

Kan läcka ut i vattnet

Det lanseras som enklare, miljövänligare och billigare än det gamla sättet. Men epoxi innehåller bisfenol A.
– Det är en begynnande marknad med små volymer. Men vi vill varna för det så att det inte ska bli något stort, säger Danielle Freilich, miljöexpert på Sveriges Byggindustrier.
– När man väl fört in det i fastigheter kan det läcka under väldigt lång tid.
Hon får medhåll av Gullvy Hedenberg, ansvarig för dricksvattenfrågor på Svenskt Vatten.
– Vi avråder från att använda det här. När man har epoxi så blir det alltid lite bisfenol kvar. Det är ett hormonstörande ämne och det kan komma in i dricksvattnet, säger hon.
Bland andra HSB har följt rådet. HSB-föreningar och bostadsrättsföreningar föreslås låta bli att renovera dricksvattenledningar med metoden tills vidare.
På regeringens uppdrag har Kemikalieinspektionen tillsammans med Livsmedelsverket utvärderat behovet av ett nationellt förbud mot bisfenol A i plastprodukter. Deras slutsats är att mer kunskap behövs och att myndigheterna bör kartlägga bland annat om ämnet utsöndras från härdplast vid rörrenoveringar.

"Debatten är inte faktabaserad"

Stefan Håkansson är styrelseledamot i Branschföreningen relining i fastigheter (Brif). Han är också en av grundarna till företaget HWQ Relining Systems som fått Europapatent på en metod för relining med epoxiplast och han hävdar att det inte finns några risker med deras verksamhet.
– Jag förstår oron, men debatten är inte faktabaserad utan känslobaserad, säger han.
Han beskriver en process där en sorts stor hårtork används när plaströren förts in i systemet och sedan härdas av varmluften.
– Energihärda kallas det och eftersom man gör det så finns det ingen fri bisfenol över huvudtaget, det visar tester vi själva gjort också.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag