Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varnar efter rusning för virtuella valutan

Johan Javéus, chefsstrateg på SEB.Foto: Pressbild

Priset på den virtuella valutan Bitcoin, som bara går att använda över internet, har mångdubblats i mars och april. Nu varnar analytiker för att det är en bubbla.

Samtidigt påminner Skatteverket om att även Bitcoin-affärer är skattepliktiga.

Fyraårig virtuell valuta

Den virtuella valutan Bitcoin skapades av en anonym programmerare för fyra år sedan. Ett tak på 21 miljoner "mynt" år 2140 ingår i programmet som styr utgivningen.

Hittills har cirka 11 miljoner "mynt" skapats, vilka har ett marknadsvärde på sammanlagt drygt 1,5 miljarder dollar. De präglas i utbyte mot att man utför uppdrag på internet, i en process som brukar kallas "mining" (gruvbrytning).

Med det på förhand begränsade utbudet av valutan ökar den hela tiden i värde, till skillnad från reguljära valutor – som kronan – som har en inbyggd inflationsmekanism. Detta gör att det som i dag kostar 1 Bitcoin i framtiden kan kosta en bråkdel av valutaenheten.

Källor: Financial Times, CNBC, SEB (TT)

Efter en topp på 147 dollar per Bitcoin i veckan, mot dryga 10 dollar större delen av 2012, höjs nu varningsflagg för att det är en bubbla.

– Jag tycker man ska vara väldigt försiktig, när det är så här snabba prisrörelser uppåt. Det är ett tecken på att det är en bubbla oavsett på vilken marknad du tittar. Det är hög, hög risk, säger Johan Javéus, chefsstrateg på SEB.

Konsumtion med valutan är bara möjlig i ett begränsat antal spel och på vissa sajter på internet. Men spekulation i valutan är livlig bland tiotusentals personer på flera handelsplatser på nätet.

Prisras efter attack

Redan under natten till torsdagen fick de erfara vad som kan hända, med ett plötsligt prisras på cirka 20 procent. Enligt den största handelsplatsen för Bitcoin, Tokyo-baserade Mt Gox, hängde raset ihop med en så kallad DDOS-attack, som slog ut sajten.

Taktiken är enkel, skriver Mt Gox i ett uttalande. Angriparna säljer Bitcoin när priset når en topp och attackerar sedan handelsplatsen, vilket ger upphov till panikförsäljning och ett nedtryckt pris. Sedan går de in och köper igen, till lägre kurs.

Genom att upprepa detta flera gånger om går det att tjäna stora pengar.

De två grundläggande förutsättningarna för en valuta är på plats i Bitcoin-systemet. Det finns ett tak för utbudet. Och det finns ett visst förtroende för att det går att betala med Bitcoin.

Största risken

Den största risken för den virtuella valutan är juridisk, enligt Javéus. Om EU och USA skulle införa ett förbud mot valutan skulle det troligen vara en dödsdom mot projektet.

– Då skulle väldigt, väldigt få kommersiella aktörer acceptera valutan och då kollapsar värdet, säger Javéus.

Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, varnar samtidigt alla som tror att de kan använda Bitcoin för att konsumera eller göra affärer utan att betala skatt.

– Bor man i Sverige och är skattskyldig här får man helt enkelt räkna om inkomsterna i Bitcoin till svenska kronor och ören. Som vi ser på det blir det ingen skillnad, även om man kan tro det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.