Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Coronasmittad fanns på planet med svenskarna

Man på fartyget bekräftades vara smittad.
Li Wenliang, 34, från Wuhan, Kina, varnade läkarkollegor för ett nytt coronavirus i slutet av december – och fick besök av polisen.
Foto: Li Wenliang/Weibo
Li Wenliang blev senare sjuk efter att ha behandlat en patient som inte visste om att hen var smittad.
Foto: Li Wenliang/Weibo
Planet som evakuerade svenskarna.
Foto: Janne Åkesson / Swepix
En passagerare ombord på planet är bekräftad smittad av coronaviruset – men ska må bra efter omtändigheterna.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Läkaren Li Wenliang varnade sina gamla klasskompisar för ett nytt virus han kommit i kontakt med på ett sjukhus i Wuhan, Kina.

Efter det hotades han av polis.

Nu är han själv en av cirka 26 000 smittade.

Läkaren Li Wenliang hyllas som en hjälte i Kina, efter att det framkommit att han försökt varna för det nya coronaviruset redan i slutet på december.

Den 30 december skickade Li Wenliang ett meddelande i en gruppchatt med sina gamla universitetskompisar, och varnade dem för att han behandlat sju patienter med ett sars-liknande coronavirus.

– Jag ville bara påminna mina gamla universitetsklasskompisar om att vara försiktiga, säger han till CNN.

Polisvarning efter larmet: Sluta sprid rykten

En skärmdump på hans meddelande spreds vidare utanför gruppen, och fyra dagar senare besöktes han av medlemmar av den kinesiska ”Allmänna Säkerhetsbyrån”. 

De beordrade honom att skriva på ett dokument vari han anklagades för att ”skriva falska kommentarer”, som ”allvarligt stört den sociala ordningen”, rapporterar BBC.

”Vi utfärdar en allvarlig varning: Om du fortsätter att vara envis, med sådan oförskämdhet, och fortsätter denna olagliga aktivitet, då kommer det vidtas rättsliga åtgärder mot dig”.

Blev själv smittad av coronaviruset

En vecka senare, efter att ha behandlat en patient för en ögonsjukdom som inte visste om att hon också bar på coronaviruset, började Li hosta och fick feber. 

Den 12 januari tvingades läkaren själv ta in på sjukhus, och hans hälsotillstånd försämrades så pass att han senare flyttades till intensiven.

Nu har han testats positivt för coronaviruset.

Li Wenliangs historia har fortsatt cirkulera på sociala medier i Kina, via plattformarna Weibo och WeChat, och samtidigt som han hyllas så är många också arga på myndigheternas försök till censur, rapporterar BBC.

Belgisk medborgare på svenskplan smittad

Tolv svenskar flögs i helgen hem från Wuhan till Sverige genom en EU-assisterad resa. Kontrollerna av dem har varit noggranna, och ingen av svenskarna har, enligt Folkhälsomyndigheten, smittats av viruset.

Men enligt belgiska myndigheter fanns smittan ombord på planet. Enligt SVT Nyheter har en belgisk medborgare bekräftats vara smittad. 

– Om personen befunnit sig på ett flyg tillsammans med svenskar kommer de att höra av sig till oss. Det är så systemet funkar. Vi har inte fått någon indikation än, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till SVT Nyheter.

Enligt de senaste rapporterna har cirka 26 000 smittats av coronaviruset och 425 dött. 

Majoriteten av dödsfallen har skett i Kina men de senaste dagarna har rapporter om avlidna lämnats från andra länder. I går, måndag, konstaterades det första dödsfallet utanför Kina, om en man i Filippinerna som avlidit efter att ha drabbats av viruset.

På tisdagen kom rapporter om att ytterligare en person dött av viruset, en 39-årig man i Hongkong.

Inga symptom visas

En svensk har drabbats och hon får vård i Jönköping – men ingen av de svenskar som befann sig i Wuhan har visat symptom, enligt Folkhälsomyndigheten. 

De har uppmanats sätta sig i frivillig hemkarantän under två veckors tid. Det går inte att utesluta att de inte bär på viruset. Enligt belgiska myndigheter har inte den belgiska kvinnan visat några symptom.

– Det syns inte på prover förrän symtom visas. Det är tidiga dagar ännu – de flesta som insjuknat har gjort det runt dag fem efter att de smittats. Fram tills dess får vi vänta, säger Anders Tengnell till SVT Nyheter.

SAS ställer in fler flyg

Samtidigt väljer SAS att förlänga sin period av inställda flyg. Sen tidigare har flybolaget meddelat att man ställer in sina flyg till Kina fram till 9 februari – nu förlängs perioden till 29 februari.

Man kommer också att stänga av möjligheten att boka flyg fram till den 15 mars.

Detta gäller SAS-flyg till och från Shanghai och Peking. Hongkong kommer att trafikeras som vanligt.

Kravet på svenskarna som har varit i Wuhan

Inga visar symptom – ändå satta i hemkarantän.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.