Varnade för apkoppor – tre år före nya fallen

Under ett seminarium i London 2019 uttryckte flera brittiska experter oro för att apkoppor skulle breda ut sig i det tomrum som uppstått efter att sjukdomen smittkoppor utrotats.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström säger till DN att EU kan komma att köpa in vaccin mot apkoppor.
Foto: LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Brittiska experter varnade för risken för ett utbrott av apkoppor redan 2019.
Foto: ALEX LENTATI/LNP/SHUTTERSTOCK / ALEX LENTATI/LNP/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
En man med utslag från apkoppor.
Foto: Shutterstock

Den mycket ovanliga sjukdomen apkoppor har fått spridning i Europa och USA.

Men redan för tre år sedan varnade Storbritanniens ledande experter för att sjukdomen kan få fäste – och att det kan finnas behov av nya vacciner, skriver The Telegraph.

På kort tid har flera fall av sjukdomen apkoppor upptäckts i Europa och USA, vilket förvånat forskare då sjukdomen tidigare främst dykt upp i Afrika.

Sjukdomen är fortfarande mycket ovanlig men WHO ser allvarligt på fallen och i Sverige, där ett fall upptäckts, har regeringen klassificerat sjukdomen som allmänfarlig.

Experter varnade dock redan för tre år sedan att smittan kan öka, skriver The Telegraph.

Det var under ett seminarium i London 2019 som några av Storbritanniens ledande folkhälsoexperter uttryckte oro för att apkoppor skulle fylla tomrummet efter smittkoppor – en mycket dödlig sjukdom som utrotades 1980 och som är nära släkt med apkoppor.

Under seminariet ska forskarna även ha sagt att det kan finnas ett behov av nya vaccin mot apkoppor. 2020 släpptes även en rapport där forskare pekade på att mindre än var tredje person har skydd mot smitt- och apkoppor, skriver tidningen.

EU kan köpa vaccin

I Storbritannien har drygt 20 fall av apkoppor upptäckts sedan den 6 maj – ett av fallen ska enligt The Telegraph vara ett ungt barn som vårdas på iva i London. Brittiska hälsomyndigheten skriver dock på sin sajt att de flesta fall upplever ”milda symtom”.

Landet har nu börjat dela ut vaccin mot ap- och smittkoppor till vårdpersonal, enligt Reuters.

Skulle ett behov uppstå är det många länder som har vaccinet i sina beredskapslager, då smittkoppor tidigare pekats ut som ett tänkbart biologiskt vapen för terrorister, skriver DN.

Trots beredskapen höll EU ett extrainkallat möte om vaccinen under fredagen och enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström kan unionen köpa in mer doser.

– I så fall blir det sannolikt blir det ett gemensamt EU-inköp. Vi ska ha ett nytt möte i helgen eller på måndag, säger han till DN efter mötet.

VAD ÄR APKOPPOR?

• Apkoppor är en mycket ovanlig sjukdom som orsakas av infektion med apkoppsvirus.

• Den vanligaste smittvägen är från djur till människa, men det kan i ovanliga fall överföras vid nära kontakt mellan människor.

• Sjukdomen förekommer i västra och centrala Afrika. Från övriga länder i världen har tidigare få fall rapporterats, oftast efter resor till dessa områden.

• De vanligaste sjukdomssymtomen vid apkoppor är feber, svullna lymfkörtlar, allmän sjukdomskänsla samt hudutslag med blåsor.


Källa: Folkhälsomyndigheten 


”I värsta fall kan det räcka med en kram”

Docenten Rolf Gustafson: ”Inget tyder på ny pandemi”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.