Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Värmländska Hammarö är Sveriges tryggaste kommun

Vaxholm är högt upp på listan över Sveriges tryggaste kommuner.
Foto: Hasse Holmberg / TT
SKR, tidigare SKL, undersöker årligen hur trygga och säkra landets 290 kommuner är.
Foto: Henrik Montgomery/TT / Henrik Montgomery

Hammarö utanför Karlstad är Sveriges tryggaste och säkraste kommun, enligt en mätning som Sveriges kommuner och regioner, SKR, och MSB har gjort. 

– Vi kan se att pendlingskommuner generellt ligger i topp på den här listan. Det beror förmodligen på att de har något färre invånare än genomsnittskommunen, säger Greta Berg på SKR till Sveriges Radio. 

SKR, tidigare SKL, undersöker årligen hur trygga och säkra landets 290 kommuner är. Undersökningen utförs i samarbete med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och baseras på en sammanvägning av antalet personskador, bränder i byggnader, anmälda stöld- och våldsbrott respektive SCB:s medborgarundersökning.  

Fjolårets etta Hammarö, grannkommun till Karlstad, placerar sig högst upp på listan igen. Efter i listan kommer Vaxholm, Öckerö, Lomma och Knivsta.

– Vi kan se att pendlingskommuner generellt ligger i topp på den här listan. Det beror förmodligen på att de har något färre invånare än genomsnittskommunen, och att det är många personer i de kommunerna som är i arbetsför ålder, och att de kanske inte vistas i kommunen hela dygnet utan kanske arbetar på annat ställe, säger Greta Berg, expert på brottsförebyggande frågor på SKR, till Sveriges radio. 

”Väldigt mycket invånare på liten yta”

I botten på listan återfinns Malung-Sälen, vilket kan ha en förklaring i att turismperioden i kommunen innebär många skador och polisanmälningar. Även demografin spelar där övriga kommuner i botten har färre än 10 000 invånvare. 

Ett annat mönster i undersökningen är att landets tre största städer är placerade relativt långt ner på listan. Göteborg ligger på plats 98, Malmö på plats 152 och Stockholm på plats 226.

– Det beror förmodligen på att de har väldigt mycket invånare på liten yta. Det är större friktion mellan människor och då händer det också mer incidenter, säger Greta Berg till Sveriges radio.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.