Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Värmesmällen i Europa: 17-åring död i Spanien

Expressens Magnus Falkehed om extremhettan som lamslår Europa: ”Det är bara början”.
I Paris gör människor vad de kan för att svalka sig från värmen.Foto: THIBAULT CAMUS / AP TT NYHETSBYRÅN
I Frankrikes södra inland kan temperaturen överstiga 45 grader.Foto: THIBAULT CAMUS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JAVIER ETXEZARRETA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Värmevågen i Europa når nya rekordnivåer.

I Spanien har en 17-årig pojke dött av värmeslag under natten till fredagen, skriver Guardian. 

På fredagseftermiddagen nådde temperaturen 45,9 grader i södra Frankrike – landets högsta någonsin.

Det är nästan två grader mer än det tidigare rekordet från 2003.

Sverige väntas få kraftiga skurar och åska under fredagen. Orsaken är att de heta vindarna från söder möter de svalare i norr.

I södra Europa har den pågående värmeböljan nämligen nått nya nivåer. I Frankrike, Spanien, Schweiz och Tyskland utfärdades varningar på högsta nivån gällande värmen.  

Och på fredagseftermiddagen stod det alltså klart att det i Frankrike aldrig varit så varmt – kvicksilvret visade på 45,9 grader och uppmättes i Gallargues-le-Montueux i landets södra del.

Från Spanien kommer rapporter om dödsfall samtidigt som temperaturen landade på 42 grader . 

17-årig pojke död i Spanien

Under natten till fredagen har en 17-årig pojke dött i den spanska staden Córdoba i Andalusien. Pojken ska ha hoppat ner i en pool för att kyla ner sig efter ett arbetspass på torsdagen, men drabbades plötsligt av krampanfall. Han fördes till sjukhus, men gick inte att rädda, skriver Guardian.

Ytterligare ett dödsfall inträffade i staden Valladolid på torsdagseftermiddagen, då en kvinna i 80-årsåldern kollapsade på grund av värmen.

Ytterligare två personer vårdas på sjukhus för symptom på värmeslag.

Frankrike utfärdar klass-3 varning

På flera andra ställen i södra Frankrikes inland, runt städerna Vaucluse, Gard, Hérault and Bouches-du-Rhône, fast det också bud på att temperaturen skulle bräcka 45 graderstrecket. 

Landets tidigare tidigare värmerekord låg på 44,1 grader, vilket uppmättes i Montpellier och Nîme 2003. Då dog hela 14 000 personer.

Skolor i södra Frankrike har valt att stänga under fredagen, och föräldrar har uppmanats att hålla barnen inne. CNN uppger att det totalt rör sig om 4 000 skolor. Dessutom har utomhusbad och parker förlängt sina öppettider så att folk kan söka svalka.

Även provisoriska köldrum och duschar har färdigställts på flera ställen.

De franska städerna längst södra kusten har inte drabbats lika hårt av värmen eftersom havsvindar ger svalkande effekt. Däremot har flera städer vidtagit åtgärder för att skydda befolkningen mot värmen.

Gratis inträde för att få svalka

I Marseille har museum valt att öppna sina dörrar gratis för alla som behöver svalka sig i luftkonditionerade rum. Flera kommunala pooler har också annonserat om fritt inträde på grund av värmen.

Frankrikes hälsominister, Agnès Buzyn, har samtidigt uppmanat till försiktighet. Hon vädjar till de som ”förnekar extremvärmen” att undvika ”riskfullt beteende”. 

Bland annat handlade det om att undvika att jogga när värmen är som värst och att inte lämna barn i heta bilar.

Klimatforskare har flera gånger varnat för att värmeböljor som den pågående i södra Europa blir mer förekommande i framtiden. Enligt forskarna kan vi tvingas uppleva dubbelt så många 2050.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.