Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Värmesmäll i helgen – så länge stannar superhettan

Meteorologens prognos: ”Uppemot 30 grader”
Värmebölja råder i stora delar av landet fram till nästa vecka.Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN / Henrik Isaksson / HENRIK ISAKSSO
En kallfront drar in framåt nästa vecka.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Lördagen bjuder på temperaturer på runt 30 grader i stora delar av landet. 

Redan under lördagskvällen drar dock en kallfront in över fjällen som under nästa vecka kommer få den riktiga värmeböljan på reträtt. 

– Bakom kallfronten så är det lite svalare luft och då knuffas den här supervärmen bort, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm. 

Under fredagen rådde värmebölja i stora delar av Sverige och även under lördagen väntas omkring 30 grader i stora delar av landet. 

– Under lördagen täcks i stort sett hela landet av den här varma, varma luften. På sina håll finns lite moln, så det är inte klarblått, men varmt, säger Johan Groth. 

Svalare – men behagliga temperaturer

Även under lördagskvällen kommer värmen ligga kvar, med undantag för fjällvärlden. 

– Det kommer in en liten kallfront över Jämtlands- och Lapplandsfjällen under eftermiddagen och kvällen. Så de får ett mulnande och det följs i västra fjällen av regn och några regnskurar som sprider sig öster om fjällen. Men då talar vi sent på kvällen. 

Bakom kallfronten kommer svalare luft som trycker tillbaka värmeböljan under söndagen. 

– Man på söndagen har vi fortfarande kvar värmen i sydöstra delen av landet: Skåne, Blekinge, Öland och Gotland får nog lika varmt även på söndag. 

Så blir vädret nästa vecka

Annars blir luften svalare men fortfarande med behagliga sommartemperaturer i stora delar av landet. 

– Säg att du får 25 grader i Västra Götaland och upp över Svealand, och kanske 20 grader längs Norrlandskusten och Norrlands inland under söndagen. 

Nästa vecka blir det ännu svalare. 

– Det är inget dåligt väder vad jag kan se nästa vecka. Det dyker upp några regnskurar men det är ändå ganska bra väder, runt 22-23 grader i Götaland och Svealand och drygt 20 efter Norrlandskusten vissa dagar. 20 till 25 i södra delen av landet, kring 20 i norr och lite svalare i fjällen, säger Johan Groth. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.