Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Värmerekord två dagar i rad – vårsolen stannar

Atlantvärmen gör entré i Sverige och stannar i flera dagar. Det kan bli temperaturer som når 15-16 grader.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

I helgen har Atlantvärmen svept in över Sverige med vårsol och rekordtemperaturer – vilket har uppmätts under både lördagen och söndagen.

Nu fortsätter det soliga vädret på flera håll, enligt prognosen. 

Samtidigt kan hela landet glädjas åt att dagarna äntligen blir längre än nätterna.

Under helgen har ett rejält högtryck dragit in över Sverige från Atlanten och prognoserna har varit att det kommer bli soligt, molnfritt och varmt i stora delar av landet.

Nu är det konstaterat att Atlantvärmen har levt upp till de höga förväntningarna. 

Årets varmaste dag – två dagar i rad

Säsongens högsta temperaturer uppmättes på flera håll under lördagen – och det är redan bekräftat att söndagen bjuder på nya värmerekord. 

Gårdagens värmerekord, 14,8 grader, uppmättes i Delsbo i Hälsingland.

– De högsta temperaturerna låg från norra Uppland och upp längs södra norrlandskusten, också i dag är det trakterna kring Gästrikland och Hälsingland där det kommer bli som varmast, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm. 

Men redan vid lunchtid på söndagen hade säsongsrekordet slagits.

– Vi ett ställe som har slagit det, med 15 grader i Åmot i Gästrikland. Men jag kan garantera att vi kommer få ännu högre temperaturer på flera ställen.

Ljusare tider framöver

Men söndagen bjuder inte bara på sol och värme, utan markerar också ett efterlängtat slut på vintermörkret och början på ljusare dagar.

I dag sker nämligen vårdagjämningen – vilket innebär att från och med klockan 16.30 i eftermiddag kommer dagen vara längre än natten i Sverige, skriver TT. 

– Den exakta tiden för vårdagjämningen beror på hur jordaxeln är vinklad. Det är precis mitt emellan vinter- och sommarsolståndet, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI, till TT. 

Atlantvärmen drar vidare – men solen stannar

Nu drar Atlantvärmen vidare. Men stora delar av landet kan ändå se fram emot fint vårväder den kommande veckan. 

– Det ser ut att bli fortsatt soligt väder åtminstone i södra Sverige, och i morgon är det soligt i hela landet. Men nu passerar den här mildaste luften så det kommer bli några grader kallare, säger Johan Groth. 

Så definierar SMHI våren

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.