Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Värmen pumpas upp – kan bli säsongshögsta

Meteorologen om vädret i helgen: ”Det kommer att regna på rejält”.
Nästa vecka väntas högsommarvärme på sina ställen.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL IBL BILDBYRÅ
Foto: Stian Lysberg Solum / TT NYHETSBYRÅN

Under natten mot lördag kom regnvädret som en föraning om några kallare dagar. Kallfronten behöver ett par dagar på sig att försvinna innan varm luft kommer pumpas upp från kontinenten till slutet på nästa arbetsvecka.

Med varm luft och sol går det att räkna med högsommarvärme.

– Kanske ser vi säsongshögsta, strax under 30 grader, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Kallfronten har redan under lördagsförmiddagen passerat de södra delarna av Sverige men en regnsvans följer därefter och det väntas skurar i Svealand. I norrland hänger regnet kvar under stora delar av dagen innan det kan spricka upp till kvällen.

Det blir framför allt mycket svalare under de kommande dagarna. Kallfronten kommer från nordväst och drar in kalla vindar från norska havet.

Fint men kallt i kväll

– Ikväll kommer man känna, även om det blir vackert på många håll, att det är mycket svalare luft. Även om vi kanske är uppe och nosar på 20 grader, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

I Norrland kommer svalkan kännas som mest. Framför allt vid kusten, där det under veckan som gått varit över 20 grader, kommer temperaturen vara 5-10 grader lägre.

Söndagen blir något mer stabil, med lite svagare vindar och en juni sol som hjälper till att få upp temperaturen till 20-strecket. Måndagen däremot blir ostabil innan värmen åter tar fart.

Då kommer högsommarvärmen

Under den andra halvan av arbetsveckan kommer ett högtryck att koncentrera sig över Balkan samtidigt som vi har ett lågtryck i väst. Det kommer göra att varm luft pumpas upp från kontinenten till Sverige.

– Om prognosen håller och vi får solen tillsammans med varm luft från kontinenten så kan det bli åtminstone högsommarvarmt. Kanske ser vi säsongshögsta, säger Groth.

– Då får vi strax under 30 grader, kanske 27-28. 

Förutsättningarna för värmen är goda, eftersom juni hittills varit varmt

– Även med ett tillfälligt bakslag så ser det ut att bli varmare igen.

Var exakt det blir som varmast är lite av ”ett tärningskast”, beroende på vindriktning hamnar det sannolikt i Västra Götaland men då inte på kusten.
Få en perfekt glöd att grilla på – utan tändvätska

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.