Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Värmen kommer tillbaka – på grund av tropisk orkan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: NTB SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN

Värmen håller i sig ett tag till och ligger ovanligt högt för årstiden. 

Orsaken är delvis den tropiska orkanen Oscar som bildades utanför Bermudas.

Under veckan får stora delar av södra Sverige uppåt tio plusgrader.

– Vi har även denna vecka ganska mild luft för årstiden som ligger över oss och det är först framåt helgen som det börjar komma in lite kyligare luft, säger Henrik Reimers, meteorolog på SMHI.

I norra delarna av landet kan temperaturen komma upp i fem, sex plusgrader vilket också är ovanligt varmt för årstiden.

– Det brukar vara några enstaka plusgrader i Götaland och södra Svealand, och sedan från Dalarna och norrut brukar det vara minusgrader och i fjällen uppemot tio minusgrader. Det är det normala, säger Henrik Reimers.

Orsaken till värmen är ett högtryck med varmare luft som har dragit upp söderifrån. Men en del i förklaringen, framförallt i norr, är den tropiska orkanen Oscar som bildades över Västindien i början på förra veckan.

Orkanen satte riktning mot Skandinavien men har under sin resa försvagats och när den drog in över Norge och norra Sverige var den inte en orkan eller ens en storm längre.

– Rester av den har också dragit upp lite mildare luft, säger Henrik Reimers.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.