Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Värmeböljan i Kalifornien orsakar massdöd av musslor

Mängder av musslor längs Kaliforniens kust kokas levande av den stekande solen.

Kan vara den värsta massdöden av musslor på 15 år.

Det väcker oro för det lokala ekosystemet.

Den senaste veckan har det slagits värmerekord på flera håll i världen. Även i San Francisco, Kalifornien, slås nya rekord när uppemot fyrtiogradig värme rapporteras in till lokala väderstationer. Något som enligt New York Times vanligtvis inte väntas förrän först i september.

Längs stränderna i Bodega Bay, San Francisco, fylls av drivvis med skållade, döda musslor, som gapar mot den stekande solen, skriver The Guradian.

Jackie Sones har aldrig sett något liknande under alla sina år som forskningskoordinator för marint skydd på Bodega Bay.

Värmeböljan orsakade den största musseldöden på minst 15 år på Bodega Head-udden i norra Kalifornien. Och liknande massdödsfall har rapporterats längs en 22 mil lång kustremsa.

Massdöden väntas påverka resten av kustlinjens ekosystem enligt Sones, som liknar deras funktion vid trädens i skogen.

”De ger skydd och livsmiljö för många djur, så när du rubbar det kärnhabitatet påverkar det hela resten av systemet”, säger Sones till The Guardian.

År av forskning om havs hälsa har fokuserat på stigande vattentemperaturer och effekterna av försurning på marina livet. Alger och korall lider i varmare vatten, sjöstjärnor smälter och skaldjur bryts ner, skriver The Guardian.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.