Värmeböljan har
stekt USA i ett år

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Efter den extrema värmen kom våldsamma åskstormar - som följdes av extrem värme igen. Här i Central Park i New York.
Foto: Eric Thayer/Reuters
Solen steker majsfälten i Illinois.
Foto: Seth Perlman/AP
En malajbjörn har det tufft i värmen på Henry Doorly Zoo i Omaha, Nebraska.
Foto: Nati Harnik
Peter Ely tar igen sig i ett vattendrag i St Louis, Missouri.
Foto: Laurie Skrivan/AP
Arkivbild. Här i San Angelo, Texas fanns en gång en sjö på nära 22 000 kvadratmeter. Men värmen och bristen på regn har gjort att den helt torkat ut.
Foto: Tony Gutierrez/AP

En omfattande värmebölja i USA väcker debatt om klimatfrågan.

Under juni rådde torka i 56 procent av landet och 170 historiska värmerekord slogs eller tangerades.

De senaste tolv månaderna har dessutom varit de varmaste någonsin, uppger den amerikanska klimatmyndigheten NOAA.

Samtidigt som många svenskar är besvikna på utebliven sol och värme så har USA drabbats av rekordvärme. Årets första halvår har varit det varmaste sedan 1895, då statistiken började göras, enligt National Climatic Data Center, motsvarigheten till SMHI.

Även juli 2011 till juni 2012 har varit den varmaste 12-månadersperioden någonsin i USA. Från januari till juni har över 22 000 dagliga värmerekord noterats från olika platser i USA.

Tiotals döda

I South Carolina steg kvicksilvret till 45 grader och i Georgia 44,4 grader i slutet av juni. Över 40 människor har omkommit av hettan, varav de flesta är äldre personer som försmäktat i sina hem, när luftkonditioneringen slutat fungera. I Greenfield i Indiana dog en fyramånaders flicka som lämnats ensam i en bil, enligt BBC.

– Det är svårt att med säkerhet peka ut klimatförändringarna som den ensamt drivande faktor, men det verkar spela en roll. Det som händer 2012 är exakt det som vi kan förvänta oss från klimatförändringarna, säger Jake Crouch, forskare vid NOAA, till Reuters.

"Löjligt liten chans"

Varje enskild månad de senaste 13 månaderna hamnar bland topp tre någonsin - alltså till exempel april 2012 var en av de tre varmaste aprilmånaderna uppmätta.

Oddsen för att detta skulle inträffa av en slump är 1 på 1,6 miljoner, enligt NCDC:s beräkningar.

- Det är löjligt liten chans och högst osannolikt att den extrema värmen under de senaste 13 månaderna skulle ha inträffat utan en global uppvärmning, säger meteorologen Jeff Masters, till Washington post.

Riktigt så höga odds handlar det dock inte om, anser kritiker. NCDC har inte tagit med i beräkningen att temperaturen kan hänga ihop från månad till månad. Klimatbloggaren "Lucia" har i stället fått fram en chans på 1 på 100 000 för att det senaste årets värmebölja skulle vara en slump.

Översvämningar i Ryssland

Vädret har varit extremt på flera håll i världen.

Under helgen drabbades södra Ryssland av katastrofala översvämningar, minst 170 personer dog. Distriktchefen och borgmästaren i det hårt drabbade Krymsk tvingade avgå efter översvämningarna, meddelade Krasnodar-regionens guvernör Aleksandr Tkatjov på måndagen, enligt TT.

I staden Krymsk ska vattnet ha dragit fram som en flera meter hög våg. President Vladimir Putin besökte i helgen katastrofområdet och lovade ekonomisk ersättning till de drabbade.

Tror du på den globala uppvärmningen?

Tror du att människan ligger bakom den globala uppvärmningen?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.