Varmaste dagen i år – men kallfront på väg

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Christer Järeslätt

Sommaren är nära och det börjar märkas lite på värmen också.

Årets hittills högsta temperatur har uppmätts i Gladhammar i Kalmar län.

På många håll runt om i landet har våren varit en ganska grå och kylig historia. Men nu är det kanske dags för lite sommarvärme.

Under fredagen noterades i alla fall årets hittills högsta temperatur, preliminärt 22,1 grader i Gladhammar. Men det resultatet kanske bara står sig en dag. Redan under nationaldagen ser det ut att bli varmare.

– Det kommer hinna bli ganska varmt i östra delen av Götaland, främst östra Småland. Där kan man nog komma upp till i 25 grader i morgon (lördag), säger Kristian Silver, meteorolog vid SMHI.

Fast säg den glädje som varar.

En kallfront med regn och en del åska drar in västerifrån under lördagen. Det betyder att nationaldagsfirandet kan bli en regnig tillställning på ganska många ställen.

– Fronten sträcker sig över hela Götaland, Svealand och en bit upp i mellersta Norrland. Den rör sig österut med lite skurar och inslag av åska, säger Kristian Silver.

Under söndagen är det dags för kyligare temperaturer igen med cirka 10 grader i norr och omkring 15 grader i söder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.