Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varmare vatten i Mälaren kan ge dyrare dricksvatten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I dag är Mälaren täckt av is i genomsnitt 80 dagar per år. I framtiden kan man enligt nya beräkningar från SMHI ibland räkna med år helt utan is på sjön.
Foto: MATTIAS FORSBERG
"Om man gör investeringar i vattenverket, så kostar det ju pengar, och då kommer det ju innebära en kostnad via taxan också", säger Kristina Dahlberg, processingenjör på Norrvatten.
Foto: EMY KRÜGER / GT/EXPRESSEN

Uppvärmningen av Mälaren kan resultera i dyrare vatten för över två miljoner människor, rapporterar Sveriges Radio.

Det är nya beräkningar från SMHI som visar att vattentemperaturen i Mälaren beräknas öka med 1,5 till 2 grader vid ytan, och åtminstone en halv grad nere vid botten.

I dag är Mälaren täckt av is i genomsnitt 80 dagar per år. Enligt SMHI:s nya beräkningar kan dagarna med is ha minskat till mellan 20 och 40 dagar vid sekelskiftet. Vissa år får man räkna med att det inte finns någon is på Mälaren överhuvudtaget. 

Giftiga ämnen måste tas bort

Det varmare vattnet gör att risken för fler bakterier och större algblomningar ökar, vilket i sin tur medför giftiga ämnen som måste tas bort för att kunna göra vattnet drickbart. 

Resultatet blir att dricksvattenproducenterna runt Mälaren tvingas investera mer för att hitta lösningar som upprätthåller kvaliteten på dricksvattnet.

Bland annat kan man behöva ta upp dricksvattnet längre ut i sjön – men det tros även innebära att man tvingas utveckla sätt att effektivisera reningen av vattnet.

Enligt Kristina Dahlberg, processingenjör på Norrvatten kommer vattnets smak förmodligen vis inte påverkas.

– Förhoppningsvis kommer vattnet att smaka precis som i dag, säger hon till Sveriges Radio.

"Kommer innebära en kostnad"

Vi har satt upp ett mål att vi ska kunna möta de här förändringarna som sker i råvattentäkten med åtgärder i vattenverket, så att vi även i framtiden ska kunna producera ett hälsosamt och rent dricksvatten, fortsätter Kristina Dahlberg.

Däremot är det troligt att vattnet kommer att blir dyrare.

– Ja, om man gör investeringar i vattenverket, så kostar det ju pengar, och då kommer det ju innebära en kostnad via taxan också, säger Kristina Dahlberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.