En jordbävning på magnituden 5,1 uppmättes i närheten av en plats där Nordkorea tidigare genomfört kärnvapenprov. Foto: Chung Sung-JunEn jordbävning på magnituden 5,1 uppmättes i närheten av en plats där Nordkorea tidigare genomfört kärnvapenprov. Foto: Chung Sung-Jun
En jordbävning på magnituden 5,1 uppmättes i närheten av en plats där Nordkorea tidigare genomfört kärnvapenprov. Foto: Chung Sung-Jun
I ett uttalande kallar utrikesminister Margot Wallström, S, händelserna för "djupt oroande". Foto: Sven LindwallI ett uttalande kallar utrikesminister Margot Wallström, S, händelserna för "djupt oroande". Foto: Sven Lindwall
I ett uttalande kallar utrikesminister Margot Wallström, S, händelserna för "djupt oroande".  Foto: Sven Lindwall
Under natten till onsdagen svensk tid kom nyheten om att Nordkorea säger sig ha testat en vätebomb.Under natten till onsdagen svensk tid kom nyheten om att Nordkorea säger sig ha testat en vätebomb.
Under natten till onsdagen svensk tid kom nyheten om att Nordkorea säger sig ha testat en vätebomb.

Världsledare fördömer Nordkoreas bombtest

Publicerad

Världens ledare fördömer Nordkoreas test av en påstådd vätebomb.

I ett uttalande kallar utrikesminister Margot Wallström, S, händelserna för "djupt oroande".

USA uppmanar landet att hålla fast vid internationella åtaganden och skyldigheter och säger samtidigt att man kommer at svara på alla nordkoreanska provokationer.

Under natten till onsdagen svensk tid kom nyheten om att Nordkorea säger sig ha testat en vätebomb. Dessförinnan hade en jordbävning på magnituden 5,1 uppmätts i närheten av en plats där Nordkorea tidigare genomfört kärnvapenprov. Det ska inte röra sig om ett naturligt skalv.

Reaktionerna på Nordkoreas påstådda test har inte låtit vänta på sig. Utrikesminister Margot Wallström har kommenterat den nordkoreanska sprängningen i ett uttalande på utrikesdepartementets hemsida så här:

Uppgifterna om provsprängning i Nordkorea är djupt oroande. Om en kärnsprängning genomförts är det en allvarlig och provokativ handling som äventyrar internationell fred och säkerhet och bör fördömas.

En sprängning är ett flagrant brott mot FN:s säkerhetsrådsresolutioner och mot principerna i provstoppsavtalet CTBT.

Sverige, EU och det internationella samfundet uppmanar Nordkorea att fullgöra sina internationella förpliktelser och respektera FN:s säkerhetsrådsresolutioner och principerna i CTBT.

Sydkorea varnade Pyongyang

Kritiken från internationella ledare har varit kraftig. Sydkorea fördömde starkt testet och varnade Pyongyang för att de skulle få betala priset om de ignorerar världsopinionen.

Japans premiärminister Shinzo Abe säger att detta är ett hot mot Japans säkerhet och att det inte kan tolereras.

– Vi kan absolut inte tillåta det här, och fördömer det starkt, säger han, enligt AP.

Frankrikes president François Hollande stämmer in i kören av fördömanden.

I ett uttalande kallar presidenten de påstådda provsprängningarna för "en oacceptabel överträdelse av FN:s säkerhetsråds resolutioner". Han efterlyser en kraftfull reaktion från omvärlden.

Även Norges utrikesminister Børge Brende reagerar starkt på uppgifterna från Nordkorea om att landet har sprängt sin första vätebomb.

– Detta är ett allvarligt hot mot global säkerhet och fördöms å det kraftigaste, säger Børge Brende.

Accepterar inte en kärnvapenstat

USA uppmanar Nordkorea att hålla fast vid internationella åtaganden och skyldigheter och menade att USA skulle reagera på provokationer.

– Vi har hela tiden gjort klart att vi inte accepterar Nordkorea som en värnvapenstat, sa en talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, och fortsatte:

– Vi kommer att fortsätta att skydda och försvara våra allierade i regionen och kommer att svara på ett lämpligt sätt på alla provokationer från Nordkorea.

FN:s säkerhetsråd kommer att mötas under onsdagen för att diskutera händelsen.

Även Storbritannien har reagerat på den påstådda sprängningen. Landets utrikesminister Philip Hammond twittrar och skriver att om det verkligen rör sig om ett test av en vätebomb är detta ett allvarligt brott mot FN:s säkerhetsråds resolution. "Det är en provokation som jag fördömer utan förevändning" skriver utrikesministern

 

 

Australien är kritisk till händelsen. Landets utrikesminister Julie Bishop fördömer även hon den Nordkoreanska regimen som "provokativ och farlig" och menar att landets agerande är ett hot mot internationell fred och säkerhet, enligt Sky News.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag