Den världskände spanske juristen Baltasar Garzón kräver att svensken Hamza Yalcin ska släppas. Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / APDen världskände spanske juristen Baltasar Garzón kräver att svensken Hamza Yalcin ska släppas. Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP
Den världskände spanske juristen Baltasar Garzón kräver att svensken Hamza Yalcin ska släppas. Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP
Svenska journalisten Hamza Yalcin. Foto: PrivatSvenska journalisten Hamza Yalcin. Foto: Privat
Svenska journalisten Hamza Yalcin. Foto: Privat

Världskänd jurist stöder gripen svensk i Spanien

Publicerad

Den svenske journalisten Hamza Yalcin, som gripits i Spanien, får stöd av en känd spansk jurist.

Förre domaren Baltasar Garzón kräver att svensken omedelbart ska släppas – och inte utlämnas till Turkiet som anklagar honom för terrorism.

Garzón blev världsberömd när han fick Chiles diktator Pinochet gripen och hans ord väger tungt i Spanien.

 

Den svensk-turkiske journalisten Hamza Yalcin, 61, från Halmstad har gripits i Barcelona på begäran av Turkiet, som vill få honom utlämnad.

Turkiet anklagar honom för att vara medlem i en terroristorganisation och för att ha skrivit propagandaartiklar i terrorstämplade tidningar. Människorättsorganisationer protesterar mot gripandet.

Världsberömd jurist

Nu engagerar sig den världsberömde spanske juristen Baltasar Garzón, i sitt hemland känd som "superdomaren", i fallet. Han uttrycker "djup oro" för Yalcin och kräver ett omedelbart frigivande.

– Garzóns uttalande betyder mycket. Jag hoppas det hjälper min vän att få sin frihet, säger författaren och debattören Kurdo Baksi som i många år informerat och bildat opinion om Turkiet och Kurdistan i Sverige.

Garzón fick Chiles diktator Pinochet gripen 1998 och har under senare år som advokat lett Wikileaksgrundaren Julian Assanges försvarsteam.

Baltasar Garzón säger till den spanska nyhetsbyrån EFE att gripandet av Hamza Yalcin är "ett övergrepp mot yttrande- och informationsfriheten och godtyckligt missbruk av människors rättigheter".

Han ger sitt stöd till Yalcin och säger att Spanien inte ska utlämna honom eftersom "det finns allvarliga tvivel om respekten för de mänskliga rättigheterna" i Turkiet.

 

LÄS MER: Här är Turkiets anklagelser mot gripne Hamza Yalcin 

 

Erbjuder svenska möjligheter hjälp

Garzón erbjuder de svenska myndigheterna juridisk hjälp från sin stiftelse Fundación Internacional Baltasar Garzón. 

Baltasar Garzón är något av en hjälte i den spanskspråkiga världen. I Spanien kämpade han som undersökningsdomare mot baskisk terrorism, korruption och ekonomisk brottslighet. Hans försök att ställa ledare för sydamerikanska diktaturer, främst i Chile och Argentina, inför rätta gjorde honom världskänd. Han lyckades nästan när han fick Chiles förre diktator Pinochet gripen i London 1998.

Han har nämnts som kandidat till Nobels fredspris.

Turkisk Interpol-efterlysning

Spansk polis grep Hamza Yalcin den 3 augusti efter en turkisk Interpol-efterlysning. Turkiet begär att Spanien utlämnar svensken, som även har turkiskt medborgarskap. Det spanska rättsväsendet har 40 dagar på sig från gripandet att besluta om huruvida Hamza Yalcin ska skickas till Turkiet eller Sverige.

Yalcin var på semester i Spanien. Vid en passkontroll visade det sig att han fanns på Interpols lista över terrormisstänkta.

 

LÄS MER: Karin Olsson: Låt inte Hamza Yalcin hamna i Turkiets klor

 

Han har bott i Sverige sedan 1984. Tidigare har han suttit fängslad i Turkiet för sitt journalistiska arbete. I Sverige har han arbetat som modersmålslärare och varit chefredaktör för en turkiskspråkig socialistisk månadstidning som är kritisk till regimen i Turkiet.

UD vill träffa Yalcin

De senaste åren har den turkiske presidenten Erdogans regim stängt flera hundra oppositionella medier och frihetsberövat journalister.

Utrikesminister Margot Wallström har kallat utvecklingen i Turkiet "mycket oroande". Svenska utrikesdepartementet har sett till att Yalcin har en advokat och har bett att få träffa honom i Barcelona.

Senast den 11 september måste Spanien fatta beslut om en utvisning av Yalcin.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag