Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Världskänd” bluffläkare avslöjad – greps av polis

Han arbetade som läkare under ett års tid – men saknar utbildning.

På ytan verkade allt vara som det ska.

Men i förra veckan greps den misstänkte bluffläkaren Matteo Politi – eller Matthew Mode, som han utgav sig för att heta.

38-åringen avslöjades av en kvinnlig kollega.

I ett års tid lurade han alla.

Matteo Politi från Italien utgav sig för att vara en världskänd, brittisk plastikkirurg vid namn Matthew Mode.

Så sent som den 20 januari i år publicerade Matteo Politi en bild på sitt Instagramkonto med texten ”en läkare vars patienters hälsa är nummer ett”.

Italienarens Instagramkonto är fortfarande uppe.

”Han ser ut som en snygg läkare som hämtad ur en tv-serie”, skriver New York Times  om bluffläkaren som jobbade inom plastikkirurgi.

Men faktum är att Matteo Politi saknar läkarutbildning överhuvudtaget.

Ett faktum som däremot inte hindrade honom från att arbeta på olika kliniker i de mer exklusiva områdena i Rumäniens huvudstad Bukarest.

Bluffläkaren uppges ha genomfört ett flertal olika ingrepp och operationer.

Han ska även ha undervisat och utbildat läkarstudenter, skriver New York Post.

Avslöjades av kollega

New York Post skriver att det var en kollega som först ställde sig tveksam till Matteo Politis påstådda expertis som läkare och kirurg.

Det var främst två detaljer som avslöjade honom:

När det visade sig att Matteo Politi inte kunde hantera en spruta på rätt sätt, samt det faktum att han inte tvättade sina händer innan operationer.

Matteo Politi greps till slut i förra veckan i samband med att han försökte lämna Rumänien för att resa till Ungern.

Enligt New York Post ska rumänska myndigheter ha bekräftat att den 38-årige italienaren lyckats lura till sig tillstånd att verka som läkare i landet genom att förfalska dokument – däribland ett diplom från erkända Johns Hopkins University School of Medicine. Men enligt skolan ska varken Matthew Mode eller Matteo Politi ha gått på skolan, skriver New York Times.

Tidningen skriver vidare att han med största sannolikhet inte är utbildad läkare överhuvudtaget, men en utredning pågår.

Matteo Politi beskrivs som ”en playboy” av New York Times.

”Redo för att festa”

Efter polisgripandet har Matteo Politis sida på Facebook stängts ner men hans konto på Instagram är alltjämt uppe.

På ett par bilder i sociala medier kan man se Matteo Politi iklädd typiska läkarkläder, varav en bild med texten ”en läkare som du kan lita på ”. En annan bild har texten ”det är viktigt att alltid välja den bästa läkaren”.

Flera andra bilder visar före- och efterbilder på påstådda patienter.

På andra bilder ses Matteo Politi posera i dyra märkeskläder och lyxiga bilar. I ett numera borttaget inlägg på Facebook håller italienaren upp en sedelbunt, och i en video säger han:

– Så, fredag kväll, operationer, arbete, redo för att festa.

Matteo Politi på en av klinikerna i Rumänien.

Utredning pågår

Hur många operationer som Matteo Politi har genomfört är i nuläget oklart, men New York Post skriver att minst ett fall har bekräftats.

Det var i december som Matteo Politi ska ha utfört en operation på en kvinnlig patient på en privatklinik i huvudstaden Bukarest, skriver tidningen.

Enligt privatklinikens hemsida kommer mottagningen att stämma Matteo Politi.

Rumänska myndigheter ska även ha inlett en brottsutredning gentemot italienaren, skriver New York Times.

https://www.instagram.com/p/Bkxjo80By0T/

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.