Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Världsekonomin backade – vapenindustrin växte

Följ senaste ekonominyheterna i Di TV.
Rafale militärflygplan.
Foto: BERNARD-SALINIER/ABACA / STELLA PICTURES/BERNARD-SALINIER/ABACA
Bild från en Kuwaitisk försvarsövning.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Under fjolåret krympte världsekonomin, till följd av pandemin – men världens 100 största vapenföretag fortsatte växa och ökade sin försäljning, det visar en ny rapport från Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri.

Världens största vapenproducenter undvek i stort den ekonomiska tillbakagången som pandemin orsakade. Istället fortsatte industrin att växa, för sjätte året i rad, skriver Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri i en ny rapport.

De 100 största företagen på vapenmarknaden såg en ökning om 1,3 procent av intäkterna som under fjolåret då låg på 4,8 biljoner kronor – detta trots att världsekonomin backade tre procent.

https://twitter.com/SIPRIorg/status/1467660061694566406

Sipri slår i rapporten fast att ökningen har att göra med att stater världen över fortsatte att köpa vapen under pandemin – men också att de i vissa fall försökte underlätta för vapenindustrin på olika sätt.

– Vissa regeringar skyndade på sina avbetalningar till vapenindustrin för att begränsa dess påverkan av pandemin, säger Alexandra Marksteiner, utredare vid Sipri, i ett pressmeddelande.

Kinas framfart

Bland de fem största vapenproducenterna återfanns enbart amerikanska företag. Brittiska BAE-systems var det det största europeiska och låg i sin tur bara knappt före tre kinesiska producenter.

– Den kinesiska vapenindustrins framväxt drivs av landets mål att bli mer självförsörjande i vapenproduktionen men också att de försökt implementera en omfattande modernisering, förklarar Marksteiner.

– De har blivit bland världens främsta producenter av avancerad militärteknologi.

Bland de länder som producerade mest försvarsmateriel var det endast Frankrike och Ryssland som såg en minskning i försäljningen i fjol.

Se något mer:
Bilderna visar en flygplats helt i talibanernas händer

Minidokumentär med Magda Gad • Talibaner går in i militärplan • Bilar med skotthål • Kvarlämnade väskor • ”Jag är den enda kvinnan här”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.