Marcus Birro besöker Karlstad i morgon med sin föreställning "Live". Foto: Cornelia Nordström
Marcus Birro besöker Karlstad i morgon med sin föreställning "Live". Foto: Cornelia Nordström

Världsbokdagen firas med en bok

Publicerad
Uppdaterad
KARLSTAD. 23 april är alla böckers alldeles egna dag.
Karlstadsaktuella författaren och poeten Marcus Birro tror på bokens framtid.
- Så länge som viljan finns att uttrycka sig finns det hopp, säger han.
Numera bor han i Norrköping, även om han för alltid är Göteborgare i hjärtat. I morgon föreläser författaren och poeten Marcus Birro i Karlstad.
Karlstad.expressen.se ringde upp för att snacka böcker på Världsbokdagen.
När upptäckte du böckernas värld?
- Jag var i den där sökaråldern. Det var studenttider och man var lite småfull hela tiden. Jag gick in på skolbiblioteket med en stor sportväska och fyllde den med Dan Andersson och Karin Boye, de stora svenska författarna. De förklarade att man inte är ensam om att känna sig ensam, säger han.
Om du bara får rekommendera en enda bok, vilken blir det?
- Svårt, men då väljer jag ”Svarta ballader” av Dan Andersson.
Det låter tungt.

- Men det är det inte! De som tror att poesi är något svårt och obegripligt kommer att ändra uppfattning av den boken. Poesi är det som händer just nu. När man läser och känner ”men så här mår ju jag” innan man själv har hunnit sätta ord på det.
Läser ungdomar för lite i dag?
- Jag är ute och föreläser rätt mycket på gymnasieskolor. Då hör man ofta att ”ungdomarna läser inte”. Men det hörde man redan 1991 på min tid. Allt handlar om att hitta rätt guide in i litteraturen.
Så det finns hopp för boken?
- Så länge som viljan finns att uttrycka sig finns det hopp. Unga människor i dag har drömmar och fantasier precis som det alltid varit.
Har du något råd att ge unga aspirerande författare?
- Jag har skrivit en bok som heter ”Diktskolan”. Hela boken innehåller ytterst subjektiva tips och råd om detta, säger Birro och skrattar.
- En viktig grej är att läsa mycket. Att konfronteras med andras språk och berättelser. Och att tro på sig själv.
Hur firar du Världsbokdagen?
- Jag köpte en bok i helgen och fick med en värdekupong som gäller i bokaffären i dag. Så jag antar att jag kommer att fira med att köpa en ny bok. Vad det blir vet jag inte än, säger Marcus Birro.
Birro föreläser på Centralsjukhuset i Karlstad i morgon, torsdag. Arrangerar gör föreningen Unga Reumatiker.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag