Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Världsbanken: Afrikas framtid hotas av ebola

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Inte bara Västafrikas, utan kanske hela Afrikas, framtid hotas om vi inte snabbt begränsar och stoppar Ebolaepidemin", sa Jim Yong Kim, presidenten för Världsbanken, under ett möte.
Foto: J. Scott Applewhite
Samtidigt som utbrottet snabbt sprider sig i Afrika kommer fler rapporter om smittade utanför kontinenten.
Foto: John Moore

Presidenten för Världsbanken, Jim Yong Kim, menar att ebolautbrottet hotar hela Afrikas framtid.

– Inte bara Västafrikas, utan kanske hela Afrikas, framtid hotas om vi inte snabbt begränsar och stoppar ebolaepidemin, sade han vid ett möte på torsdagen.

Det var vid ett möte i Washington DC som Världsbankens ordförande, Jim Yong Kim, uttalade den skarpa varningen.

– Mina damer och herrar, om vi inte snabbt begränsar och stoppar ebolaepidemin hotas inte bara Västafrikas framtid, utan kanske hela Afrika, sade han enligt al-Jazeera.

Internationella företrädare från de drabbade länderna vädjade senare om hjälp.

– Vårt folk dör, sade Sierra Leones president Ernest Bai Koroma på videolänk vid mötet, och menade att läkare och sjuksköterskor kommer fortsätta att dö om inte världssamfunden svarar tillräckligt snabbt.

IMF agerar

Vid mötet sade Internationella valutafondens (IMF) verkställande direktör Christine Lagarde att hon var beredd att kringgå reglerna för att säkerställa att kontinenten snabbt får hjälp.

– Det är viktigt att minska budgetunderskottet när det handlar om att rädda folket och göra åtgärder för att faktiskt begränsa spridningen.

Västafrikanska ledare gladdes av uttalandet som ses som en markering för att hjälpa regionen.

Kvinna var inte smittad

Samtidigt som utbrottet snabbt sprider sig i Afrika kommer fler rapporter om smittade utanför kontinenten. I Makedonien utreds om en brittisk man som dött i landet kan ha varit smittad av ebola, och i Australien undersöktes under onsdagen en 57-årig kvinna med misstänkta symptom i staden Cairns. Senare visade det sig dock att kvinnan inte var smittad, skriver Daily Mail.

Kvinnan hade arbetat på ett ebolasjukhus i Sierra Leone och återvände i helgen till Australien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.