Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Världens största spade vandaliserad

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Gävle har sin julbock. Värmland har världens största spade.

Ingen av dem får vara i fred.

Spaden, den stora, står som utsmyckning på en rastplats invid Norsälven utanför Kil. 1998 kom den med i Guinness rekordbok eftersom den med 4,46 meters höjd var störst i världen.

Men det är den bara om den är oböjd. Första gången spaden böjdes ner var för ett halvår sedan och Vägverket kontrade med att staga spaden med stålvajrar i stora betongfundament, uppger Värmlands Folkblad. Nu är den böjd igen. Det krävdes en del grävande och förmodligen en bil att dra med, men böjd är den. - Det finns hopp för Värmlands utveckling när folk har så mycket kreativa saker för sig, säger Vägverkets Inge Nilsson Piehl med en suck. Fast han tycker det vore bättre om skaparivern tog sig andra uttryck än att sabotera en spade. Eller, för den delen, förstöra något annat på rastplatsen vid Norsälven, en gång utsedd till Sveriges vackraste. Allt löst som går att stjäla har någon gång försvunnit. En del som inte är löst också - bland annat en väggfast toalett som någon försökte ta med sig hem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.