Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Världens största raket skjuts ut i omloppsbana

I december exploderade en prototyp till Sharship-raketen kort efter landning – se bilderna här.
Starship gjorde en lyckad testflygning och landning i förra veckan. Nu planerar SpaceX en uppskjutning i omloppsbana.
Foto: SPACEX/UPI/SHUTTERSTOCK
Elon Musk säger att arbetet med Starship är högsta prioritet.
Foto: HANNIBAL HANSCHKE / DPA TT NYHETSBYRÅN

Världens största raket ska ut i rymden för första gången.

Elon Musks nya bjässe ”Starship” kommer att fullfölja nästan ett varv runt jorden innan den slår ner i Stilla havet.

Elon Musks SpaceX kommer för första gången skicka upp sin nya Starship-raket i omloppsbana. Testflygningen inleds i Texas och den obemannade raketen kommer sedan att slå ned i havet utanför Hawaii, enligt dokument som the Verge tagit del av.

SpaceX har tidigare testflugit sin nya raket vid flera tillfällen, men har aldrig skjutit upp den i rymden. Ännu mindre i omloppsbana.

Testflygningen blir första gången som SpaceX monterar ihop hela raketen till den bjässe den är tänkt som. Den övre delen, den egentliga Starship, är ungefär 50 meter hög. Den nedre delen, ”Super Heavy”, är ytterligare 70 meter. Med sammanlagt 120 meter är Starship den största rymdraket som någonsin byggts. 

Super Heavy slår ner i mexikanska golfen

Super Heavy följer inte med på hela resan. Kort efter avfärd kommer Super Heavy ha slutfört sitt uppdrag – att fungera som startraket – och slå ner i den mexikanska golfen, omkring tre mil söder om Texas. Den övre delen ska samtidigt fortsätta ut i omloppsbana, genomföra nästan ett helt varv runt jorden och slå ner i havet 10 mil utanför Hawaii. Flygningen beräknas ta ungefär 90 minuter.

Det är ännu oklart när flygningen kommer att genomföras, men det handlar om någon gång det kommande året. Elon Musk har tidigare pratat om att målet är att den första omloppsflygningen ska ske i juli.

Första lyckade landningen

Förra året sa Musk att arbetet med Starship är högsta prioritet – och att framstegen måste accelerera dramatiskt. Sedan dess har det gått snabbt, med ett antal testflygningar. I förra veckan genomfördes en lyckad landning med en Starship-prototyp efter en flygning till 10 kilometers höjd. Det var den femte sådana flygningen – och den första som inte slutade med att raketen exploderade.

Starship är den rymdraket som utvecklats med slutmålet att kolonisera mars. I förra månaden fick SpaceX även i uppdrag att producera en Starship-raket åt Nasa för att föra astronauter till månen.

Nya bilder från Mars – längsta helikopterturen hittills

Här flyger Nasas helikopter på planeten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.