Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Världens mest exakta tidmätare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Forskare i USA försöker ta fram världens mest exakta tidmätare - som skulle få dagens atomur att framstå som ett gammalt fickur.
Foto: Björn Lindgren

Ur led är tiden.  

Bokstavligt talat.  

Det tycker i alla fall de forskare som har klurat ut ett sätt att tillverka en klocka som får dagens atomur att framstå som ett gammalt fickur från förförra seklet. 

Tillhör du dem som tycker att tiden inte räcker till? Som jagar timmar eller till och med minuter för att hinna med allt?

 Forskare vid Georgia Institute of Technology i USA har det ännu värre. För dem handlar det om miljarddelar av sekunder.

 De försöker nämligen utveckla en klocka som är så exakt att den bara drar sig en sekund på 200 miljarder år. Det ska jämföras med dagens mest exakta tidmätare, atomuren. För dem räcker det med bara några hundra miljoner år för att de ska slappa till sig lika mycket.

Kan hjälpa lösa strängteorin

 Ett atomur mäter tiden genom att utgå från svängningar hos atomer, som cesium. De amerikanska forskarnas idé, däremot, är att tillföra små mängder energi till atomkärnor av grundämnet torium och få dem att hoppa mellan olika energistadier.

 Att jaga tiden på det här viset kan verka lite väl nitiskt, även för den mest stressade. Men ett sådant ur, tror forskarna, kommer kunna sprida ljus över det problem som världens fysiker brottas med som mest just nu, nämligen den så kallade strängteorin. Men det är en annan historia.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.