Världens stora mediebolag – från BBC till New York Times – visade på måndagen stort intresse för Dagens Nyheters avslöjande att unga flickor utsatts för massövergrepp under festivalen We are Sthlm och att Stockholmpolisen beskylls för att ha tystat ner attackerna. Foto: Faksimiler från BBC, Financial Times och New York Times

Världens stora mediebolag – från BBC till New York Times – visade på måndagen stort intresse för Dagens Nyheters avslöjande att unga flickor utsatts för massövergrepp under festivalen We are Sthlm och att Stockholmpolisen beskylls för att ha tystat ner attackerna.

 Foto: Faksimiler från BBC, Financial Times och New York Times

Världens medier om Kungsträdgården

Publicerad

LONDON. Sverige har fått sin egen Köln-skandal.

Det konstaterar flera av världens ledande nyhetsförmedlare.

De nedtystade övergreppen i Kungsträdgården blev en världsnyhet på måndagen.

Världens stora mediebolag – från BBC till New York Times – visade på måndagen stort intresse för Dagens Nyheters avslöjande att unga flickor utsatts för massövergrepp under festivalen We are Sthlm och att Stockholmpolisen beskylls för att ha tystat ner attackerna.

New York Times kallar det exempelvis ett tydligt eko från händelserna i Köln under nyårsafton. En stor grupp män av främst utländsk bakgrund gick där till sexuella angrepp mot över 100 kvinnor.

Polisen i Köln hävdade först att firande varit lugnt, något som bland annat ledde till att Kölns polischef tvingades avgå i fredags.

Financial Times konstaterar att skandalen i Sverige till och med kan bli större än i Tyskland.

”Anklagelserna går tillbaka till år 2014 och ungdomsfestivalen We are Sthlm, och är ännu inte bekräftade. Men de kommer ändå troligen att orsaka en politisk skandal kanske större än den i Tyskland, eftersom anti-invandrarpartiet Sverigedemokraterna, de senaste månaderna toppat opinionsmätningarna”.

"Gynna den populistiska yttersta högern"

New York Times har talat med David Brax vid Göteborgs universitet - han är specialist på hatbrott - och Brax konstaterar att nyheten antagligen kommer höja populariteten för Sverigedemokraterna.

– Det kommer antagligen att gynna den populistiska yttersta högern som nu firar att det nu finns bevis för att medierna och polisen tystar ner övergrepp som begås av invandrare. Det är en mycket lyckad dag för dem.

Financial Times skriver att Sverige ligger i topp per capita vad gäller våldtäkter i Europa och att en del kritiker menar att det finns ett samband med det stora antalet invandrare som Sverige tagit emot.

De flesta noterar också i sin rapportering att Sverige per capita är det land i Europa som tagit emot flest flyktingar under fjolåret och att Sverige var det första landet som öppnade porten för asylsökande från Syrien.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag