Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Världens mäktigaste samlas i lilla alpbyn

Poliser uppe på taket vid World Economic Forum.
Foto: Gian Ehrenzeller / AP TT
Vicepresident Joe Biden talar i Davos.
Foto: Michel Euler / AP TT
Mångmiljardärer, presidenter och Hollywoodstjärnor samlas i Davos och säkerhetspådraget är stort.
Foto: Gian Ehrenzeller / Epa / TT
Carl Bildt anlände till Davos under måndagseftermiddagen.
Foto: Joakim Goksör/TT
Kinas president Xi Jinping (i mitten), kommer på mötet, här med Juerg Stahl och Ivo Bischofberger.
Foto: Peter Klaunzer/Epa /TT

DAVOS. Några av världens mäktigaste politiker och företagsledare är just nu på väg till det årliga Davosmötet i den lilla alpbyn i Schweiz – liksom Hollywoodstjärnor som Matt Damon, Forest Whitaker och sångerskan Shakira.

Mäktigast av dem alla är dock Kinas president Xi Jinping.

– Hoppas att inte minst Donald Trump lyssnar, säger förra utrikesministern Carl Bildt, som redan anlänt till Davos.

Mångmiljardärer, presidenter och Hollywoodstjärnor anländer nu i strid ström med privatflygplan till Europas högst belägna stad Davos, med en höjdnivå på 1560 meter över havet, för världens kanske mest prestigefyllda konferens.

Statsminister Stefan Löfven, finansminister Magdalena Andersson, handelskommissionär Cecilia Malmström och LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson är på plats, liksom tunga näringslivsprofiler som Investors ordförande Jacob Wallenberg, SEB:s avgående vd Annika Falkengren, Vattenfalls ordförande Lars G Nordström och Teliachefen Johan Dennelind. Ex-ministrar som Carl Bildt, Anders Borg, Catharina Elmsäter-Svärd och Ewa Björling har också rest till Davos.

– För mig är det ett antal viktiga möten om de globala internetfrågorna. Det handlar mycket om de nya teknologierna, möjligheter och utmaningar. Men självfallet också en del diskussioner om geopolitiken, säger Carl Bildt, som anlände till Davos under måndagseftermiddagen.

Carl Bildt anlände till Davos under måndagseftermiddagen.
Foto: Joakim Goksör/TT

Carl Bildt: "En viktig markering"

Vad har du för förhoppningar på årets konferens?

– Inga särskilda. De brukar ju spegla delar av det internationella stämningsläget. Just nu lite ljusare ekonomiskt och påtagligt mörkare politiskt.

Vad betyder det att Kinas president Xi Jinping kommer?

– En viktig markering av - ironiskt nog - hur viktig den öppna liberala världsordningen blivit också för ledaren av världens största kommunistiska parti. Hoppas att inte minst Donald Trump lyssnar.

Kinas president Xi Jinping (i mitten), kommer på mötet, här med Juerg Stahl och Ivo Bischofberger.
Foto: Peter Klaunzer / Pool / Epa / TT

27 svenskar på listan

Vid sidan av Kinas president kommer också Microsoftgrundaren Bill Gates, FN:s generalsekreterare Antonio Guterres, Storbritanniens premiärminister Teresa May och Facebookchefen Sheryl Sandberg. Företagsledaren och kändiskocken Jamie Oliver är också på plats, liksom Hollywoodstjärnorna Matt Damon och Forest Whitaker. Även sångerskan och UNICEF-ambassadören Shakira väntas till Davos.

Totalt står 27 svenskar, varav sju kvinnor, på listan över de närmare 3000 mötesdeltagarna i år.

Stefan Löfven till Davos på tisdagen

Temat för årets konferens kan sammanfattas som "ansvarsfullt ledarskap" och följer på vågen av missnöje som framförts av väljare i bland annat USA, Storbritannien och Frankrike.

Stefan Löfven kommer i sina möten i Davos att lyfta vikten av ökad jämlikhet och minskade ekonomiska klyftor i spåren av globaliseringen. Han ska bland annat delta i diskussioner om FN:s nya mål för hållbar utveckling och i ett panelsamtal om globaliseringens för- och nackdelar.

Statsministern anländer till Davos under tisdagseftermiddagen.


LÄS MER: Davosmötet – som en skruvad version av Almedalen

Några av årets mest kända konferensdeltagare i Davos

• Xi Jinping, Kinas president

• Antonio Guterres, FN:s generalsekreterare

• Bill Gates, Microsofts grundare

• Teresa May, Storbritanniens premiärminister

• Matt Damon, skådespelare

• Forest Whitaker, skådespelare

• Shakira, sångerska och UNICEF-ambassadör

• Jamie Oliver, företagsledare och kändiskock

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.