Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Världens hyllningar till Raoul Wallenberg: ”En äkta hjälte”

På fredagen var det 75 år sedan Raoul Wallenberg försvann.Foto: WIKIMEDIA
Foto: TANG JUSTIN/CANADIAN PRESS/ABACA / STELLA PICTURES/TANG JUSTIN/CANADIAN PRESS/ABA
Foto: ALI LORESTANI/TT

Den svenske diplomaten Raoul Wallenberg räddade tiotusentals judar undan nazisternas koncentrationsläger under andra världskriget.

På fredagen var det 75 år sedan han försvann och han hyllades runtom i världen.

”En äkta hjälte”, skriver Kanadas premiärminister Justin Trudeau på Twitter.

Den svenske diplomaten Raoul Wallenberg räddade tiotusentals ungerska judar undan Förintelsen när han var stationerad i Budapest genom att utfärda svenska skyddspass och skydda judar i byggnader som betecknades som svenskt territorium.

Wallenberg försvann den 17 januari 1945 och ska enligt ryska uppgifter avlidit i fångenskap år 1947 – men hur och när är omdebatterat. Raoul Wallenberg dödförklarades av svenska myndigheter den 26 oktober 2016.

Sveriges utrikesminister Ann Linde hyllade Wallenberg på Facebook och närvarade vid en ljusceremoni vid torget i Stockholm som bär hans namn.

”Idag är det 75 år sedan Raoul Wallenberg senast sågs i frihet. Genom civilkurage och en genuin övertygelse om alla människors lika värde räddade han tiotusentals människor undan förintelsen”, skrev Ann Linde på Facebook.

Ljusmanifestation för Raoul Wallenberg på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm.Foto: ALI LORESTANI/TT

”Även om hans öde förblir okänt lever hans arv vidare”

Kanadas premiärminister Justin Trudeau hyllade Raoul Wallenberg på Twitter.

”I dag hedrar vi Raoul Wallenberg som osjälviskt arbetade för att rädda tiotusentals ungerska judar undan nazisterna. Han var en äkta hjälte och borde inspirera oss alla att kämpa mot antisemitism och hat i alla dess former och när det än händer”, skrev Trudeau på Twitter.

https://twitter.com/JustinTrudeau/status/1218173663335321600

I ett längre uttalande på premiärministerns sajt skriver Trudeau mer utförligt om Raoul Wallenbergs ansträngningar som räddade tiotusentals personer undan en nästintill säker död i nazisternas koncentrationsläger.

”Ingen individ, organisation eller regering räddade fler judar undan nazisternas skräckvälde. En otroligt tapper och modig man”, skriver Trudeau.

Kanada utnämnde 1985 Raoul Wallenberg till landets första hedersmedborgare.

”Tragiskt nog försvann herr Wallenberg efter att ha gripits av sovjetstyrkor nära slutet av kriget. Även om hans öde förblir okänt lever hans arv vidare”, skriver Trudeau som uppmanar alla kanadensare att inspireras av Wallenbergs handlingskraft och initiativförmåga att påverka och förändra andra människors liv.

”Polen dyrkar honom på ett speciellt sätt”

Polens biträdande utrikesminister Pawel Jablonski höll ett tal vid en plakett som uppförts till Raoul Wallenbergs minne på en gata i huvudstaden Warszawa som bär hans namn. 

– Respekt och beundran för Wallenberg förenar alla människor i vår civilisation. Polen dyrkar honom på ett speciellt sätt, sade Pawel Jablonski under blomsterceremonin och fortsatte:

– I Polen betraktar vi bevarandet av minnet av Wallenberg som en viktig del av vårt uppdrag att skydda minnet av de sex miljoner judar som föll offer för nazisterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.